Otok stehna pod zadkem...?

Pokusím se popsat mou složitou situaci. Již od začátku února mě trápí otok na pravé noze, na vnější straně stehna, mírně vzadu (jakoby pod zadkem (vznikl po delší cestě vlakem)). Obvodní lékařka mi udělala testy na boreliózu a přeléčila mě antibiotiky, posléze se ale ukázalo, že testy byly negativní. Mezitím jsem se dostala na neurologii, kde jsem absolvovala další vyšetření jako CT, EMG, krevní testy, moč atd. Vše negativní a v pořádku. Dostala jsem Aescin Teva, Lyricu, Magne B6. (Lyricu jsem již vysadila po poradě s obvodní lékařkou). Otok mírně ustoupil, ale je stále dosti vyditelný a bolest je hlavně v okolí otoku, samotný otok nijak zvlášť nebolí. Obvodní lékařka mě dále poslala na ultrazvuk žil, dělali mi i krevní testy na hlubokou žilní trombózu, ale nic. Absolvovala jsem i SONO malé pánve u gynekologa. V červnu mě čeká MG.... Od včerejška mě začalo bolet stejné místo i na levé noze (bolest je pichlavá, pálivá). Oteklá oblast má normální barvu, ani není nijak zvlášť zbarvená. Nemůže se jednat o poruchu lymfatického systému? Nebo v horším případě rakovina (ale to by asi zjistili z krve, je to tak?)? Omlouvám se, ale už opravdu nevím kudy kam. Nikdo mi není schopný říci, co se to děje. Zhubla jsem již 7 kilo, což přisuzuji nervovému vypětí. Je mi teprve 26 let, 170cm, 65kg, beru antikoncepci (zvažuji vysadit), nekuřák. Předem děkuji za odpověď. MH

Odpověď odborníka:

Paní Marie. Je mi velice líto, ale s Vaším problémem Vám takto přes poradnu bez možnosti Vás vyšetřit a znalosti všech detailů nemohu pomoci. Z Vašeho dotazu není zjevná celá řada důležitých informací, které by i pro jen orientační vyjádření k věci byly potřebné - proč Vaše lékařka pomýšlela v prvé řadě na borreliosu, co Vám řekli na neurologii (uvádíte "vše v pořádku", přitom jste dostala léky zaměřené na neuropatickou bolest) atd... Další postup je tedy nutno konsultovat (a veškeré nejasnosti hned probrat) s tím lékařem, který má nejpodrobnější údaje o Vašem celkovém zdravotním stavu a zná veškeré výsledky dosavadních vyšetření - měla by to být Vaše praktická lékařka. Dbejte na to, aby byl vyšetřovací a léčebný postup koordinován jen jedním lékařem - jen tak je možno zachovat dostatečnou kontinuitu, která v případě vyšetření a léčby jakýchkoliv potíží je nutná a v případě problémů nejasných a netypických klíčová. Také se neváhejte vždy a hned na vše nejasné ptát - mrzí mě, že po 2 měsících píšete "nikdo mi není schopný říct, co se děje"... Přeji brzké odhalení příčiny stavu a brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: