Otoky kotníků a nártů

Dobrý den léčím se na cévním oddělení asi 4roky.Trpím v létě otoky kotníků.Ale minulý rok otekly nohy v lednu.P. doktorka nasadila detralex kompres.punčochy jako minulé léta ale nepomohlo.Kotník nabírá objem,že překypuje přes boty(vypadá jak zlomený)hlavně pravá noha, někdy natečou i nárty v létě otok větší.Diagnoza- infus.DKK C1,2,3,venolymfatické otoky bilat.bez akutních zánět.žil.změn.Uděláno USG žil DKK,fotopletysmografii.Bez nálezu.Kotník není nateklý z důvodu cév řekla p.doktorka.Odeslána k ortopedovi kde RTG nic nezjištěno.Před 3 měsíci léčena na bolest bederní páteře ,která přetrvává, proto vyšetření u revmatologa kde zjištěno HLAB27 poz.a dostala jsem obstřik na kotník ,který neměl žádný účinek a odeslána na RTG páteře- subchondrálně sklerotizace okraje kl ploch zvlněny.Poč.zánět změny nelze vyloučit.(k lékaři revmatologovi jdu za měsíc s výsledky RTG)Chtěla jsem se zeptat zda tyto výsledky by mohly souvislet s nateklým kotníkem nebo mám navštívit jiného odborníka.Pracuji celý den na nohách a strašně mě to obtěžuje.A poprosím o laické vysvětlení cévní diagnozy a čeho se mám vyvarovat. Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud otoky dkk jsou bez křečových bolestí v lýtkách, pokud jsou bez křečových žil, pokud "USG žil DKK,fotopletysmografii je bez nálezu", z cévního hlediska je diagnóza venolymfatických nebo lymfatických periferních otoků, ktere nejsou symetrické, metodou první volby. Kromě u Vás zavedených lěčebných postupů (Detralex, elast. punčochy,pohybový režim s elevací nohou a nestáním) jsou k dispozici také lymfodrenáže (pneumatické bandáže), dostupné prostřednictvím Vašeho praktického lékaře nebo angiologa. Při periferních otocích dkk se obvykle indikuje USG vyšetření žil dkk, ale při těchto příznacích může jít (i když s menší pravděpodobností) o postižení pánevních žil nebo dolní duté žíly v břiše, takže i USG vyšetření těchto oblastí by bylo na místě. Vyšetření pro bolest bederní páteře je při Vašich obtížích obvyklé. Symetrické otoky nohou mohou taky být jedním z projevů některé z interních chorob, což je kompetencí internisty. S pozdravem MUDr. Zdeněk Rezek

MUDr. Zdeněk Rezek
MUDr. Zdeněk Rezek

Specializace: Cévní chirurgie
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ucpaný nos může upozornit na další zdravotní problém
Pankreatitida
Články: Pankreatitida
Zánět slinivky břišní je...
Pervitin – nejprve „nakopne“, potom vás pomalu zničí
Články: Pervitin – nejprve „nakopne“, potom vás pomalu zničí
Skutečný počet uživatelů...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Rakovina žaludku
Články: Rakovina žaludku
Zhoubný nádor žaludku je...
Alergie může mít podobné příznaky jako nachlazení
Články: Alergie může mít podobné příznaky jako nachlazení
Přichází jaro a s ním...
Chronická pankreatitida aneb Jak povzbudit trávení
Články: Chronická pankreatitida aneb Jak povzbudit trávení
Trvalé poškození tkáně...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: