Otoky kotníků a nártů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli léky na vysoký tlak Lokren a Diroton Plus H mohou způsobovat v létě otoky kotníků a nártů (při sedavém zaměstnání - přes den, v noci jsou nohy bez otoků). Děkuji.

Odpověď odborníka:

Lokren a Diroton plus H obvykle otoky končetin nezpůsobují, toto se stává u jiných antihypertenzív (léků ke snížení krevního tlaku). K otokům, a to především v létě, vede žilní onemocnění - nedostatečnost žil dolních končetin. Tento stav způsobuje nedostatečný odtok krve z končetin, což se projevuje otoky. Toto se ještě zhoršuje při sedavém zaměstnání. Doporučuji nohy podložit (používat stoličku), občas se projít, cvičit (najděte si na internetu cviky na posílení žil dolních končetin - nějaké informace najdete zde: http://www.krecove-zily.cz/prevence-a-styl ), dostatek tekutin, při nadváze redukci hmotnosti. Můžete zkusit některé preparáty "na žíly" - poraďte se v lékárně, např. Glyvenol, Mobivenal, Ascorutin, ev. jíst pohanku a ovoce. Pokud toto nepomůže, nechte se vyšetřit lékařem, zda nejsou otoky způsobeny onemocněním srdce nebo ledvin.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Bolesti kotníků a nártů | Od: Ing. Miroslav Heyduk 1951 | 2.11.2015 15:55
V roce 2011 jsem prodělal infarkt a po katetrizaci beru od té doby tyto léky :
Micardis plus 80/12,5 mg (1-0-0)
Cordarone (1-0-0) mimo středy soboty a neděle
Betaloc zok 50mg
Sortis 20mg (0-0-1)
Godasal 100 (0-0-1)
V poslední době mi lehce a nepravidelně otékají
kotníky a nárty s pocitem napumpovanosti bolavého místa a to je doprovázeno velkými bolestmi, které mi omezují chůzi a jízdu autem.
Prosím o názor, zda nemohou tyto nepříjemné bolesti a stavy končetin tyto léky ovlivnit nebo být jejich příčinou
reagovat
re:Bolesti kotníků a nártů | Od: uLékaře.cz | 4.11.2015 13:18
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: