Ozáření

Dobrý den, jsem student na stáži v Mnichově. Můj obor je technologie vody, ale z důvodu malé nabídky stáží pracuji na oddělení rostlinné patologie. Jednou do týdne pracuji i v radioaktivní laboratoři. V pátek se mi stalo, že můj osobní dozimetr ukazoval 60 mRentgen. I jiný přístroj hlásil kontaminaci, poté co jsem se umyla, už bylo vše v pořádku. V laboratoři jsem byla 20 minut. Mohu se zeptat, jak moc velké riziko to pro mne znamená, popř. pro mé nepočaté budoucí děti? Děkuji Pavla

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nechte si dozimetr rozhodně ještě zkontrolovat - třeba i opakovaně nebo se dožadujte nového. Nelze předem odhadnout, jestli a jakou dávku jste dostala a co se děje s vašimi vaječníky, vajíčka jsou poměrně odolná...ale uvidíte v budoucnu. Být vámi, zkusila bych požádat o odběr vajíček a po oplodnění se dají uskladnit v nízké teplotě, ovšem pokud máte partnera....Pokud ne, životnost samotných zmražených vajíček zatím není dobrá. (budete li i v budoucnu pracovat v nějakém rizikovém prostředí). Poptejte se i po této eventualitě, ale nevím, zda to bude možné, když nemáte žádné zdravotní indikace (nemoc), uvedte třeba zdravotní rizika při vašem povolání.... Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: