Palčivá bolest a občasné lupnutí v oblasti pravého palce a zápěstí

Dobrý den, hledal jsem v poradně podobné příznaky, ale nenašel jsem takřka nic konkrétního k tomu, jaké obtíže mám já. Již asi dva měsíce se mi objevují nepravidelné bolesti. Nepravidelně znamená asi tak 5x denně. Při neurčitých pohybech pravé ruky mi v oblasti pravého palce vystřelí prudká palčivá bolest, která se mnohdy rozšíří až do poloviny předloktí. Je to z horní strany palce, nikoliv ze strany dlaně, jak by mohlo naznačovat např. na skákavý prst. Zdá se mi, že bolest se stupňuje a je asi nejvíce ráno a večer. Zezačátku byli bolesti slabší a častější. Nyní již nejsou tolik časté, ale za to větší bolesti. Např. v noci mě to několikrát vzbudí a bolí, spíše až pálí to tak, že někdy se u toho snad i bolestí kroutím. Bolest zmízí asi tak cca za 5 min. Občas tyto bolesti doprovází lupnutí v oblasti zápěstí na straně k palci. Pracuji ve strojírenství a při záteži mám občas problém držet tužku a něco napsat. Např. psaní SMS zpráv na mobilu pomocí palce je také problém, protože se objeví bolesti při pohybu a do určitého směru mě s ním nejde pořádně hnout ( ve směru od hřbetu ruky ven ) . Mohl byste, prosím, stanovit aspoň zhruba oč by se mělo jednat ? Zda skákavý prst, karpální tunely, zánět či jen chvilkové zmožení a zda by vyšetření u lékaře mohlo ještě posečkat tak dva až tři týdny ( služební cesta ) a nebo neprodleně hledat lékařskou pomoc? Děkuji mnohokráte. Radek.

Odpověď odborníka:

Jedná se zřejmě o zánět šlachové pochvy se zúžením, které bolí a přeskakuje. Postižen je většinou krátký natahovač palce a dlouhý, odbočovač palce, abduktor. Až v 70% je úspěšné obstřiknutí bolestivého místa. V úpřípadě neúspěchu operační řešení. Vhodná je brzká návštěva lékače, odklad dle nálezu je ale možný.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: