Panická úzkostná porucha

Dobrý den, od svých 21 let( nyní je mi 40 ) trpím následkem postraumatického stresového syndromu panickou úzkostí. Dlouho jsem byla přesvědčena, že se jedná o organickou poruchu, prošla jsem mnohými vyšetřeními s negativním výsledkem. Naučila jsem se s touto poruchou žít, střídají se u mě období většího klidu, kdy se panika téměř nedostavuje a naopak. Užívám setralin 50 jednou denně a při záchvatech lexaurin. Nejvíce mě ale vadí, jak mě panika omezuje v běžném životě. Záměrně se vyhýbám méně dostupným místům, přestože mi je to líto a chtěla bych je navštívit. Potřebuji být závislá sama na sobě, abych v případě paniky mohla " utéct", těžce nesu i návštěvu kadeřníka či masáže, protože vím, že musím určitou dobu vydržet a nechci vysvětlovat, že se mi špatně dýchá. Léky mi sice krátkodobě pomohou, ale nepomohou mi zbavit se strachu už předem. Letos máme jet s dětmi k moři. Už teď se cesty obávám, místo abych se těšila. Tak ráda bych si jednou užila dovolenou bez stresu a strachu! Abych nemusela myslet na to, zda se mi neudělá špatně a kde budu hledat pomoc. Těžko se to vysvětluje ostatním, vlastně se za to stydím a zároveň je mi to moc líto. Ale kdo tyto stavy nezažil, jen těžko pochopí. Zkusila jsem již nespočet psychoterapeutů, kineziologii vždy s nadějí, ale vše přineslo jen krátkodobé výsledky. Psychiatr mne napíše léky, ale ty jsou často návykové a pokud to jde, snažím se jim vyhnout. Ve známém a domácím prostředí žiji úplně normálním životem, mohu sportovat, společensky žít ....Vím, že pokud se dostaví ty nepříjemné pocity, zvládnu je. Ovšem vyjedu-li za hranice města, je konec. Strašně mne to vadí a nevím, co s tím. Ataka je někdy tak rychlá, že půlhodina- hodina, než zabere lexaurin, je nekonečná. Potřebuji v tu chvíli klid, zaměstnat mozek něčím jiným - luštěním křížovek..... a hlavně žádné diváky. Jsem blázen? Prosím poraďte, jak si aspoň jednou užít dovolenou tak, abych si mohla říct - Bylo to fajn. A nemusela si hledat důvody, proč s dětma nechci jet na výlet lodí, přestože uvnitř bych tak moc chtěla. Děkuji moc za odpověď. Snad mám zase naději.

Odpověď odborníka:

Dobrý den..Moc a moc ráda bych Vám "nabídla" nějaké kouzlo, jak získat jistotu "trvalého" vyléčení..Jenže..Lidská bytost je nesmírně křehká a citlivá, nadaná mnoha schopnostmi, ale také vybavená vzpomínkami, a bohužel i disponující zvláštním uměním při poruše ničit sama sebe naprosto jedinečným způsobem. Nepomůže Vám asi konstatování, že mnoho lidí má svá soukromá pekla podobně jako Vy. Kdo nezažil- nepochopí..Kdo jednou prožil skutečnost existence jakéhosi malého nepřítele uvnitř sebe sama, vždycky bude mít v paměti tenhle bolestivý prožitek. Nezbývá, než uchopit vlastní bytí za jiný kus..Člověk nadaný vnímavostí vůči niternu je také zpravidla vnímavý vůči přírodě, hudbě, umění..Takové obdarování nemá každý a je dobré jej využívat. Člověk s každou prožitou episodou trápení zase víc dozrává, ví, že po propadu na dno už nejde zoufalství do nekonečna, že i po episodě masívní úzkosti následuje uvolnění. Protiúzkostná antidepresíva jsou velmi vhodná pro dlouhodobé užívání jako jistá míra prevence, nejde zde o nějakou negativní návykovost. Nepotěšila jsem Vás asi novou nadějí, ale snad přece..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sono karotid
Články: Sono karotid
Sono karotid, Doppler nebo...
Bolí vás chodidla? Možná máte zánět
Články: Bolí vás chodidla? Možná máte zánět
Bolest, která probíhá od...
Braňte se nežádoucím účinkům ozařování
Články: Braňte se nežádoucím účinkům ozařování
Časné vedlejší účinky...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Reflexní terapie umí ulevit při artritidě
Články: Reflexní terapie umí ulevit při artritidě
Probouzíte se s palčivou...
Rakovina kůže (3. díl)
Články: Rakovina kůže (3. díl)
Léčba rakoviny kůže záleží...
Nemoci srdce a cév u dětí a dospívajících – 1. část
Články: Nemoci srdce a cév u dětí a dospívajících – 1. část
Existuje mnoho různých typů...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: