Pásový opar

Dobrý den, je velká šance že se nakazím pásovým oparem od své téty, u které jsem se jen tak letmo stavil, seděl sem naproti ní, nedotýkal se jí, neštovice už jsem měl, je možné abych to od ní chytnul nebo se to nešíří vzduchem ? děkuju je mi 16

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše nákaza je skutečně velmi nepravděpodobná, pásový opar je projevem reaktivace persistujícího viru varicela.- zoster. Přenos viru se děje kapénkovou nákazou při kataru horních cest dýchacích- to je případ šíření planých neštovic. Reaktivace formou zosteru trápí nositele, ale při Vámi uváděné formě kontaktu neohrožuje zdravé.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: