Pásový opar

Dobrý den. Koncem června jsem dokončila 4 měsíční léčbu chronický, recidivující cervikální algický syndrom. Koncem srpna se u mě projevily známky nervových tiků a od 2 září se léčím na pásový opar na levé půlve obličeje od oka po rty. Prošla jsem léčbou antivirotik, po týdnu druhou dávkou antivirotik a po měsíci ještě antibiotiky na bakterialní infekci. Nadále chodím na injekce milgama. Stroupky jsou již zahojeny. Silné bolesti ustoupily, přetrvává v určitých intervalech pálení, slabší řezání a brnění. Mírný otok očního víčka a taky tváře a rtů. Moje první otázka. Na rtech se mi stále objevují drobounké puchýřky, které pak praknou a jsou pak silně červené a bolavé.A druhá otázka. Nakolik mohl u mne ovlivnit virus neštovic, výskyt pásového oparu, který propukl asi 10 den. po odjezdu tří denní návštěvy příbuzných s dítětem se silnýma neštovicema s exemem. Nevím jakým? Děkuji za Váš čas a Vaší odpověď.

Odpověď odborníka:

Pásový opar způsubuje virus neštovic (varicella zoster virus). Jako primoinfekce se projeví neštovicemi, poté se virus usadí v těle a při oslabení imunity se infekce reaktivuje jako pásový opar. Kontakt s neštovicemi tedy pásový opar nijak neovlivňuje, jedná se o "vlastní" infekci. Pokud se pásový opar vrací, je vhodné zvážit ev. dlouhodobou léčbu antivirotiky (acyklovir), poraďte se prosím se svým praktickým lékařem, případně navštivte nejbližší infektologickou ambulanci, kde mají s léčbou pásového oparu zkušenosti.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: