Pásový opar

Dobrý večer, manžel dostal pásový opar. Má vyrážku na prsu a mezi lopatkami. Měli k nám přijít známí i s dětmi, ale báli se nákazy, i když nás doktor ujišťoval, že to není infekční. Máme malou dcerku a ptali jsme se i na neštovice, které ještě neměla. Prý to s tím vůbec nesouvisí. Je tomu tak? Chtěli jsme se pokoušet o dalšího potomka. Doktor nám sdělil, že se také nemusíme ničeho bát. Je tomu skutečně tak? Chceme slyšet jen více názorů a udělat si vlastní úsudek. Děkujeme moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pásový opar se většinou vyskytuje pouze jednou za život, puchýřky jsou být infekční, ale pouze v určitém stadiu. Bylo by lepší, když byste pokusy o početí odložili až do doby, kdy manžel bude zcela zdráv (několik týdnů poté, co se opar objevil), průběh těhotenství a vývoj plodu by ale neměl být ohrožen. Neštovice i pásový opar jsou způsobeny stejným virem (varicella - zoster), u dětí většinou dojde k infekci neštovicemi když se s tímto virem poprvé setkají (obvykle ve školce, ale nejspíše se u vaší dcery objeví neštovice poté, co má manžel pásový opar) a také platí, že když se s tímto virem setkají v dětství, bývá průběh onemocnění lehčí (jedinci, kteří dostanou neštovice až v dospělosti s tím často mívají problémy), poté přetrvává celoživotní imunita, pouze u nekterých lidí se objevuje pásový opar. Nemusíte se tedy infekce dcerky obávat, pokud k ní dojde, bude mít obvyklý průběh (a jednou si neštovice prodělá téměř každý).

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x