Pásový opar

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na problém ohledně pásového oparu. Srýc mého přítele má už +/-14 dní pásový opar. Teď po zhruba 14 dnech ho rodiče mého přítele pozvali k nim na návštěvu. My k rodičům přítele chodíme skoro denně, bydlí ve stejně vesnici jako my. Jedná se mi o to zda pokud se tam s ním srazíme jestli je možné aby nás nakazil nebo nikoliv. To samé u přítelovo maminky, která čas od času má pásový opar, tak jestli je možné aby to od něj po zhruba 14 dnech chytila. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jak již uvedeno u předchozího dotazu - infekčnost pásového oparu je výrazně menší než u neštovic a největší je v době akutních projevů onemocnění - po tu dobu je tedy rozumné kontakt omezit. Po 2 týdnech je tedy riziko infekce malé a při dodržení běžných hygienických opatření není důvod se návštěvě vyhýbat. Pokud tuto situaci řešíte často, upozorňuji, že dítě je možné nechat proti neštovicím očkovat a v případě dospělého Vašeho věku lze nechat si provést test na protilátky proti viru něštovic (zařídíte přes svého praktického lékaře, může po Vás chtít za test zaplatit, ale není to příliš drahé...) - i když si sama nepamatujete, že byste byla nemocná (pokud byla, opětovné nákazy se bát nemusíte), mohou být protilátky pozitivní (po bezpříznakovém prodělání nemoci) a tím pádem jste proti infekci chráněná a nemusíte si dělat starosti...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: