Patelofemolární poruchy

Dobrý den, byla jsem u lékaře, který mi diagnostikoval PF poruchy. Měla jsem pozitivní manévry na FP skloubení a Wiberg II/III. Centrace správní bez malrotace. Chodím teď na magnety a cvičení, ale koleno mi začalo při florbale hodně otékat a objevují se mi na něm oranžové boule, které po námaze zmizí. Řekla bych, že je to ještě horší než před tím. Mohl by jste mi napsat, co by to mohlo být? Hraji závodně florbal a je mi 17 let. Děkuji (ještě tam mám napsané příznaky chondropatie).

Odpověď odborníka:

U mladých lidí se objevuje často při přetrénovanosti chondropatiekolenního kloubu, nemusí se jednat jen o skloubení mezi kondyly kosti stehenní a čéškou. I když máte lehkou změnu v FP skloubení, léčba by měla být konservativní. Chrupavka u mladých lidí je ještě do jisté míry nezralá a přetížení snáší s námahou a mohou se v ní, tedy kloubní chrupavce, objevovat vazivové změny, mikrozlomeniny, které potom vedou k bolesti, otoku, reakci kloubní výstelky výpotkem. Jistě se s ortopedem poradíte, ale první opatření je snížení, až vysazení pohybové aktivity na 3 - 4 týdny a cvičení pro posílení svalového aparátu kolena na rehabilitaci. Silné funkční svaly chrání kolenní kloub před přetížením. Další léčba dle nálezu a výsledků dosavadní léčby

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x