Patelární obtíže

Dobrý den, pane doktore. Přesně před rokem jsem měla úraz kolene, noha zůstala 3 měsíce zablokovaná a zafixovaná a teprve pak přišla operace. Ta ukázala částečnou rupturu LCA. Byla provedena Egalizace, vše ostatní bylo v pořádku, dalo by se říci banální zákrok s rychlou rekonvalescencí. Následně po operaci se koleno ale dlouho nehojilo, stále píchavé bolesti na patele, až se zjistilo že mám Wiberg II a Algoneurodystrofii, ta byla léčena Vápníkem, Vitaminem D a brala jsem Chondrosulf 800. Stále mi přeskakovala patela, když jsem si ji chytla mezi prsty a pohybovala kolenem dopředu a dozadu, přeskakování bylo hodně znatelné což se ani snad nedá cvičením upravit. Posilovala jsem stehenní svaly, hodně vnitřní stranu, ale patela za celý rok nepřestala přeskakovat. Objednala jsem se znovu k operatérovi, ten mne poslal na MR a po vyšetření mi napsal zprávu: nyní trvají patelární obtíže, klinicky poměrně výrazné patelární příznaky, na NMR nelze vyloučit defekt na patele a sulku. Předepsal mi rehabilitace, mobilizace pately, magnetoterapie a další posílení stehenních svalů. Chtěla bych se optat jak mobilizovat patelu, jaké nejlepší cviky na tuto diagnózu, on se přiklání i k další operaci ale to vylučuji když vidím jaké velké obtíže po první operaci mám. Kdybych na operaci nešla, mohlo být možná vše v naprostém pořádku. Viděla jsem snímek toho natrženého vazu, ten byl téměř neporušen, jen trochu roztřepený jeho horní okraj. Jak je prosím možné, že může být defekt na patele a sulku když jsem po operaci neměla žádný další úraz ? Děkuji za odpověď, pane doktore a prosím přidejte mi svou zkušenost s pacienty tohoto problému, zda se jim cvičením patela sama upraví bez další operace. Děkuji Lenka.

Odpověď odborníka:

Úprava LCA je na místě, někdy části LCA vedou i ke kloubním blokádám. Není vyloučeno, že se již v té době jednalo o traumatický defekt pately, který nebyl patrný ani na rtg ani při artroskopii. manifestoval se až později. Zdrsnění povrchu pately, popřípadě existující schodek na hladké kloubní ploše pately by se opravdu měl řešit artroskopií, debridement kloubu,zarovnáním plochy, výkon není nijak náročný a je prevencí před vznikem skutečně t.zv. femoropatelární artrozy. Všechny ostatní postupy jsou jen pomocné a problém zásadně neřeší.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: