Periodická horečka

Dobrý den, synovi ve 21 měsících začaly opakované ataky vysokými horečkami (cca 39,5 - 40°C) spolu se zarudnutím v krku, bez dalších příznaků. Běžná antipyretika nezabírala a lékaři nemoc diagnostikovali jako angínu s nasazením antibiotik (na základě vysokého CRP). Poté, co se "angína" často opakovala a vracela (průměrně 1x měsíčně), absolvovali jsme řadu dalších vyšetření (ORL, alergologie a imunologie, celá rodina výtěry z krku - a vše bylo negativní). Když jsme navštívili pohotovost už s pátou atakou, podali nám penicilin do svalu a to po dobu 10 dní. To už se naše dětská lékařka zmínila o možnosti PFAPA. Její správná diagnóza nám výrazně usnadnila život. Stačí pouhá 1 tabletka prednisonu a horečka jako mávnutím kouzelného proutku do pár hodin zmizí. Intervaly mezi atakami se postupně prodlužují. Teď je synovi 5,5 roku a horečku měl naposledy před 9 měsíci. Údajně mají horečky zcela vymizet kolem 10. roku věku dítěte. Udivuje mne, že lékaři odborníci o této nemoci nevědí a že děti musí podstupovat tak drastické vyšetřovací a léčebné zákroky, nemluvě o zbytečném podávání antibiotik. Jakým způsobem je možné dát vědět lékařům, kterých se to týká či rodičům o Marshallově syndromu? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Veroniko! Syndrom PFAPA trápí děti a jejich rodiny a je velmi svízelný i pro lékaře. Je to onemocnění jehož příčinu neznáme. Nemáme k dispozici ani test ani jednorázové vyšetření, na jehož základě bychom mohli toto onemocnění s jistotou určit. Diagnózu je proto možné stanovit až poté, co byly vyloučeny všechny ostatní možné příčiny, tedy po provedení všech odběrů krve, moči, rentgenů, výtěrů, atd. Na druhou stranu, podcenění horečky a vysokých zánětlivých markerů jako příznaků infekce a včasné nenasazení antibiotik může mít pro dítě velmi vážné následky. Přeji vašemu synkovi pevné zdraví.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
re:PFAPA | Od: Lenka | 3.5.2011 20:14
Ahoj Máme také Periodické horečky a také jsme prodělali veškerá vyšetření .Synovi podávám prednison a jsme do 2 hodin bez horečky.Dám prášek na lžíci a rozmačkám ho lžičkou a přileju šťávu (sirup) jen trochu a podám to do pusy a hned zapíjíme.Musím říct ,že máme úlevu a radost ,že nebereme antb.Samozřejmně se těším až to odezní.Přeji zdravé dítko .Lenka
reagovat
re:re:PFAPA | Od: Radmila | 9.6.2011 16:40
Dobrý den, náš syn má po měsících angíny doprovázené vysokými horečkami, nejdříve bral antibiotika perorálně (ta se mu částečně postarala o 5 kazů a jejich ošetření na stomatologické klinice v analgosedaci ). Další dávky na základě vysokého CRP byly indikovány injekčně, následovala opakovaná aplikace Pendeponu. Syn není prakticky 14 dní vcelku zdráv a velmi trpí všemi vyšetřeními. Synovi je nyní šest let a od září má nastoupit školní docházku. Dnes mi lékařka na dětské klinice sdělila podezření na PFAPA syndrom a podala synovi Prednison. Je náhle bez teplot, což je skvělé, ale má výraznou hnisavou angínu. Na tu zřejmě ATB brát musí, takže se jim vyhnout nejde. Naše rodina, která se kvůli synově onemocněním, změnila na část nemocnou -máma ošetřuje syna a zdravou - táta se věnuje dceři, bude vděčná za každou pomoc. Chtěli bychom po dlouhé době být zase všichni spolu, třeba na výletě. Děkuji moc.
reagovat
PFAPA | Od: Petra | 21.3.2011 21:43
Dobrý den Veroniko, mám dceru 2,5 roku a od cca 18 měsíců nás trápily, dle naší lékařky, také opakované anginy. Až téměř po roce, nám na alergologii oznámili, že dcera trpí Pfapa syndromem. (ataky jsou 3 týdny) O všech těch drastických vyšetřeních, ani nemluvím... Teď naposledy jsme ji podali Prednison a horečka do pár hodin ustoupila. Dcera ale po podání prášku trochu zvracela a potom ji bylo evidentně špatně. Chci se zeptat, jakým způsobem jste podávala synovi vy Prednison? Je možné prý dojíždět na injekce, ale to se nám zatím nechce. Dcera také špatně jí, takže do ní něco dostat, je někdy zázrak. Natož tak hořký prášek...Moc díky za odpověď! Petra
reagovat
re:PFAPA | Od: Radmila | 9.6.2011 16:43
Dobrý den, náš syn má po měsících angíny doprovázené vysokými horečkami, nejdříve bral antibiotika perorálně (ta se mu částečně postarala o 5 kazů a jejich ošetření na stomatologické klinice v analgosedaci ). Další dávky na základě vysokého CRP byly indikovány injekčně, následovala opakovaná aplikace Pendeponu. Syn není prakticky 14 dní vcelku zdráv a velmi trpí všemi vyšetřeními. Synovi je nyní šest let a od září má nastoupit školní docházku. Dnes mi lékařka na dětské klinice sdělila podezření na PFAPA syndrom a podala synovi Prednison. Je náhle bez teplot, což je skvělé, ale má výraznou hnisavou angínu. Na tu zřejmě ATB brát musí, takže se jim vyhnout nejde. Naše rodina, která se kvůli synově onemocněním, změnila na část nemocnou -máma ošetřuje syna a zdravou - táta se věnuje dceři, bude vděčná za každou pomoc. Chtěli bychom po dlouhé době být zase všichni spolu, třeba na výletě. Děkuji moc.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: