Plané neštovice v prvním trimestru těhotenství

Dobrý den, jsem v 8+6tt a dostala jsem plané neštovice i přesto, že už jsem je v dětství měla. Nastudovala jsem všechny možné informace z internetu a s obavami z následků kontaktovala svou gynekoložku. Ta mi beze strachu oznámila, že vše by mělo být v pořádku a nemám se ničeho obávat, že uděláme pouze jeden ultrazvuk navíc ve 13.tt v centru genetiky. Je to opravdu taková banalita jako tvrdí moje gynekoložka, nebo mám mít obavy a situaci řešit ještě nějak jinak. Mohou pomoci například antivirotika, nebo mohou dítěti uškodit. Díky moc za pomoc a za rady.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, onemocnění planými neštovicemi zanechává doživotní imunitu. Jestliže jste neštovice v dětství prodělala, jedná se teď o jiné onemocnění s vyrážkou. Jestliže se však nyní jedná o primoinfekci neštovicemi, rizika pro plod zde jsou. Antivirotika není smysluplné podávat. Ultrazvukové vyšetření bude pak zásadním krokem v odhalení případných poškození plodu.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: