Plicní lipom

Dobrý den. Před týdnem jsem byla z preventivních důvodů na RTG plic a byl mi zjištěn lipom o velikosti 53x33 mm na pravé plíci v parenchymu. Moje praktická lékařka mi řekla, že mám přijít za měsíc a odešle mě znovu na RTG a v případě, že by tam lipom byl opět, tak mě odešle na CT. Proč až po měsíci? To je standartní postup, že se čeká? Myslíte, že mi bude muset být lipom operativně odstraněn při této velikosti? Bude mi muset být popřípadě odtraněna část plíce?Děkuji

Odpověď odborníka:

dobrý den, lipom či zmnožení tuku v hrudníku se vyskytuje typicky vpravo v blízkosti srdce. Na rtg byl zřejmě nález pro toto typický, ale zároveň nebyl podezřelý ze závažnější diagnózy. Proto to chtějí nejprve zkontrolovat a bude-li tam nález nadále (někdy je totitž rentgen ne úplně přesný), tak pro jistotu chtějí udělat CT - to je standardní postup, nemusíte mít obavy z nějakého zdržení. Na CT se poměrně jasně může prokázat, zda se jedná o lipom, a v tom případě by žádná léčba nebyla nutná.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: