Plicní chlamydie? astma?

Vážená paní doktorko, Asi tři roky mívám několikrát do roka kašel. Poprvé mě přepadl při mém druhém těhotenství a trval několik měsíců (tuším, že 4) až do porodu, kdy několik dní po něm (téměř zázračně) zmizel. V těhotenství jsem brala dvoje antibiotika, která ovšem nezabrala, čímž jsem ztratila ve svou doktorku důvěru a dál trpěla (šílené záchvaty vyčerpávajícího vlkhého kašle, kde ovšem hlen byl světlý a nebylo ho moc) - nejhorší byly noci, kdy jsem šíleně pískala na průduškách - poslechově jsem však byla téměř čistá... Po porodu to odeznělo a po několika měsících se kašel na 2 měsíce zase vrátil... v létě mívám většinou docela klid. Ale na podzim, v zimě i na jaře se mi kašel vždy vrací. A co hůř, průdušky jsou užší a užší a dýchá se mi v noci přes to pískání (hlavně při výdechu) dost špatně. Piju litry zázvorového čaje, užívám Mucosolvan, jím spousty zeleniny a ovoce. Tentokrát mě to přepadlo minulý týden v sobotu a během týdne se kašel zhoršoval (jen jednou jsem měla zvýšenou teplotu, jinak bez teplot), v noci se potím (ale nijak zásadně), a v pátek večer (byla mimo jiné hrozná inverze) jsem myslela, že když si lehnu, tak se udusím - sousedka mi dala dýchátko s Ventolinem a do několika minut se mi ulevilo. Celý víkend jsem si při obtížích vdechovala Ventolin (denně tak 5x) a zdá se mi, že je to lepší. Vykašlávám světlý hlen v malém množství (rozhodně to neodpovídá šílenosti pískání a nočnímu až záchvatovitému kašli). Co všechno mohu pro své vyléčení udělat? Může se jednat o chlamydie? Nebo jsem si "vypěstovala" astma? (jsem od dětství ekzematik a mám alergii na pyl, lískové ořechy a hrášek) Může strava kašel ovlivnit (často propírané mléko, lepek)? Rýmu mám také - vodovou, ale nosem dýchat nemohu, neboť mi opuchá nosní sliznice (stejně jako ta průdušková) a pokud si nevstříknu Nasivin, tak mi sama splaskne pouze venku, kde je chladno. Proč ty sliznice tak opuchají? Velmi děkuji za odpověď. S pozdravem Jitka H.

Odpověď odborníka:

Jitko, pravděpodobně se bude jednat o astma vzhledem k tomu, že jste pociťovala úlevu při užití Ventolinu a také podle popsaných obtíží. Navíc to, že jste od dětství ekzematik a pylový alergik by diagnóze astmatu také nasvědčovalo. Strava samozřejmě může kašel ovlivnit, tzn. pokud požijete nějakou potravinu, na kterou máte alergii, může se dostavit kašel, rýma, pálení v očích, slzení, pálení jazyka či v krku. Chlamydiová infekce nemá vámi popsaný průběh. Doporučuji vám co nejdříve navštívit plicního lékaře a podrobit se zevrubnému vyšetření, aby bylo možno nasadit příslušnou léčbu. Časté používání Ventolinu nedoporučuji, jedná se o lék, který by měl být použit jen při akutním stavu a plicní lékař vám doporučí inhalační léčbu jiným přípravkem.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: