Podezření na als

Dobrý den, již několik týdnů mě trápí svalové záškuby. Mám je hlavně na nohách, rukách, zádech a břichu. V poslední době se mi objevili i na obličeji (oční víčka, ústa). Již přes půl roku se lečím na utlačené nervy v obou loktech, měl jsem necitlivý levý IV a V prst (pracuji jako programátor), nyní po rehabilitacích výrazné zlepšení. Neurolog mi řekl, že svalové fascikulace vznikají stresem, ale objednal mě na veškeré vyšetření. Nicméně problémy se po kontrole rapidně zhoršují. Cukání je silnější a postižené svaly začínají bolet. Na předloktích jsou záškuby výrazné a i položení ruky na postel vyvolá silný záškub - nemohu tedy moc spát. Na zápěstích mě prakticky z ničeho nic začnou bolet šlachy I. II. III. prstu (horní strana zápěstí) a stejně tak rychle i mizí. Zajímavé, ale je, že zmíněné cukání mám pouze pokud se o postižený sval opřu. Když si sednu, začnou mi cukat lýtka, pokud se o stůl opřu přidají se ramena, tricepsy. Obličej mi cuká náhodně, všiml jsem si, že pokud přejdu z tepla do zimy nebo naopak je cukání pravděpodobnější, také mi přijde, že se spodní ret drží zatažený. Po delším sezení/opírání mě v lýtkách/předloktích začne tlačit a mám pocit, že mi praskne žíla. K tomu mám oba loketní klouby "suché", po zatažení tricepsu dělají "nepříjemné zvuky". Prsty na levé ruce mi samovolně cukají skoro neustále (i když jde o zlepšení). V posledních dnech se také přidala bolest zad a hrudníku občas mě na rukách a nohách bolí šlachy. Další zvláštností je pocit v oku, mám pocit, že vidím mlhovatě, ale po přikrytí druhého oka vidím normálně. Na očím mi řekli, že to mám z monitoru, kapu optive, který trochu pomáhá (problémy prakticky jenom u monitorů). Mám panickou hrůzu z ALS, problémy se mi ale výrazně zhoršili během jednoho týdne. Na zmíněné vyšetření musím čekat několik měsíců a bojím se, že do té doby nebudu moct normálně fungovat. Chtěl bych se tedy zeptat jestli je i mě velká šance ALS nebo jestli existuje šance, že tohle všechno způsobeno psychikou. Jsem dlouhodobě ve stresu (rodinné problémy, strach ze ztráty zaměstnání, neukončené vzdělání). Rád bych vyšetření uspíšil, ale všude mě odbijí s tím, že mi nic není nebo není důvod k urychlení. Přetrpět den v práci začíná být výzva. Jsem programátor, většinu dne sedím u PC, dalšího pohybu mám minimálně, je mi 24 let.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle Vámi popsaných příznaků ALS je málo pravděpodobné, a pokud Vás neurolog vyšetřil a ni neobjevil, bude opravdu problém v psychickém přetěžování organizmu.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Když se řekne srdeční infarkt
Články: Když se řekne srdeční infarkt
Srdeční infarkt je běžně...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Když v oku spadne opona: varování před mozkovou příhodou
Články: Když v oku spadne opona: varování před mozkovou příhodou
Stav, kdy u člověka dojde k...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Články: Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Srdeční onemocnění jsou...
Bojíte se očkování? Homeopatie pomůže zmírnit potíže
Články: Bojíte se očkování? Homeopatie pomůže zmírnit potíže
Počátky očkování jako...
Henochova–Schönleinova purpura
Články: Henochova–Schönleinova purpura
Henochova-Schönleinova...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Játra v ohrožení: jak poznat problém
Články: Játra v ohrožení: jak poznat problém
Játra jsou životně důležitý...
Hepatitida a sex v otázkách a odpovědích
Články: Hepatitida a sex v otázkách a odpovědích
Prevence související s...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x