Podezření na als

Dobrý den, před třemi týdny jsem prodělala svůj první tetanický záchvat. Do té doby jsem neměla tušení, že něco takového existuje, nebyl to nijak silný záchvat, takže jsem na neurologii došla vyplašená až druhý den. Pan doktor mě vyšetřil a určil diagnozu jako Hyperventilační tetanii, mám brát hořčík a odpočívat. Asi tři dny po záchvatu jsem začala cítit slabost v končetinách, při chůzi cítím tlak v oblasti stehen, po chvíli chození mě nohy pálí, jako bych v nich měla dvacetikilometrový pochod, stejně tak cítím slabost v rukou, občas v oblasti dlaní a prstů, spíš v oblasti ramen a od ramene k lokni. Nejedná se přímo o bolest, spíš je to pálení a pocit těžkých končetin, občas mě po těle škubou svaly, na různých místech, v zádech, chodidlech, lýtkách. Zatím to cítím každý den, s různou intenzitou a na různých místech. Sama sebe jsem vynervovala tím, že by se mohlo jednat o ALS, i když vím, že jsem mladá, ani tak se nedokážu uklidinit. Ve zprávě z neurologického vyšetření mám tento zápis: Při vědomí, bez poruchy řeči, PSM tempo prim., MN: bulvy středem, volně hybné, bez nystagmu, chvostek ++ bilat, zornice symetrické, oblouky symetrické, motorika jazyka normální, PSS inervuje správně. šíje: bez známek meningeálního dráždění, Končetiny: HK: reflexy C5-8 symetrické, Mingazzini bez poklesu, bez parézy, taxe symetrická, DK:reflexy L2-S2 symetrické, výbavné, Mingazzini bez poklesu, bez parezy pyramidové jevy negativni, stoj a chůze: Bez pozoruhodnosti. Chtěla bych se zeptat, zda na základě tohoto vyšetření je možné ALS vyloučit. Tedy kdyby existovala maličké podezření, bylo by v tomto nálezu něco jinak? Moc děkuji za Váš čas, jsem opravdu vyplašená a myslím, že tím si příznaky výrazně zhoršuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš popis potíží i objektivní nález neurologa odpovídají hyperventilační tetanii. Chápu úzkost, kterou máte ze závažného onemocnění, tato obava však může projevy toho nezávažného problému zhoršovat. Doporučuji dostatek fyzické aktivity, hořčík. ALS je poměrně vzácné onemocnění, jeho projevy jsou odlišné. Pokud by Váš ošetřující neurolog na toto onemocnění pojal podezření, odeslal by vás k EMG vyšetření. s pozdravem dr Paseková

MUDr. Eva Paseková
MUDr. Eva Paseková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: NEUROLOGIE - EEG s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: