Podezření na bechtěrevovu chorobu

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na možnost onemocnění ankylosující spondylitidou v mém případě. Již od 15 let mívám přechodně bolesti v podbřišku, které jsem začala řešit až při jejich delším trvání - asi před 2 lety. Po různých vyšetřeních lékaři došli k závěru, že mám "zablokované" SI skloubení. RTG byl tenkrát bez patologíí, krom odhalené spina bifida L5. RHB vedla ke zlepšení. Od té doby mě však začala přechodně pobolívat i páteř - právě v oblasti SI, bolesti vyzařují někdy až k tříslům a ruší běžné denní aktivity i spánek. Mohu mít důvodné podezření, když můj prastrýc tuto chorobu má (a otec má jinou autoimunitní chorobu)? Jak bych měla dále postupovat? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obraťte se na nejbližšího revmatologa, popište mu svoje potíže včetně rodinné zátěže, jak píšete pra-strýc a tatínek...Jednoznačným vyloučením Bechtěrevovy nemoci je test HLA-B27, kdo jej má negativní, s vysokou pravděpodobností nemá BN. Neznamená to ovšem, že nemůžete mít jiné revmatologické onemocnění, většina z nich je autoimunitní povahy a dědí se sklon imunity reagovat podobným způsobem. Proto se vydejte k revmatologovi, budete mít i do budoucna speciální péči. Možná i imunolog by byl namístě, ale pokud vaše bolesti se týkají páteře, lepší by byl ten revmatolog. Vemte s sebou výsledky všech předcházejících vyšetření, aby mohl posoudt změnu stavu v čase a on jistě provede dostupná vyšetření, aby pomohl objasnit příčinu vašich problémů. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x