Podezření na crohnovu chorobu či nádor

Manželovi před dvěma roky propukl přední zánět duhovky, který se po přeléčení kortikoidy neustále vracel. Podezření na Bechtěreovu chorobu a podobně související choroby (zjistili mu antigen HLAB27) se neprokázalo a nyní je oko relativně v klidu při dlouhodobém užívání cytostatik. Před třemi týdny dostal silný průjem (bez obsahu krve), který se podařilo zastavit až Immodiem. Stále má však bolesti břicha a zvýšenou teplotu. Z výtěru nebylo zjištěno nic, v krvi zjištěno zvýšené CRP a jaterní testy má v pořádku. Jelikož se obává podstoupit jiná vyšetření, která by mu mohla případně potvrdit jeho obavy (Crohnova choroba, nádor), nevím co dělat. Jsou jeho obavy oprávněné nebo by se mohlo jednat i o "banálnější" onemocnění?

Odpověď odborníka:

Bez řádného vyšetření vám bohužel nemohu říci o jakou konkrétní diagnosu se může jednat.
Příčina může být infekční, i tak je třeba provést vyšetření /kultivace stolice/. Tím že u manžela je podezření na autoimunitní onemocnění, může se jednat i o autoimunitní zánět střeva. I pokud by se jednalo o tuto diagnosu, tak se projevy dají léčit. Tím že manžel odkládá vyšetření , může se zánět dále aktivovat a projevy zhoršovat. Zkuste ho přesvědčit, aby navštívil lékaře.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x