Podezření na celiakii

Dobrý den. Jsem astmatička a kolem 30. narozenin se u mne raketovou rychlostí začaly objevovat alergie a potravinové intolerance (momentálně vím o těchto: para ořechy - kafr - oregano - tymián - eidam - některé jiné mléčné výrobky - jahody - alkohol). Rovněž trpím nadýmáním a občas i průjmy, nemám daleko k anémii. Čím více čtu o celiakii, tím více se mi zdá, že bych ji mohla mít a že by mi mohla způsobovat i ty jiné alergie a intolerance. Obvodní lékařka mé problémy bagatelizuje. Chci ji proto obejít a investovat do toho, abych zjistila, co mi vlastně je. Všimla jsem si, že existují společnosti, které nabízejí genetické testy celiakie. Cena bývá kolem 1 500 Kč, což ráda obětuji. Můžete mi prosím říci, zda jsou tyto testy důvěryhodné a co mi řeknou? Potvrdí, zda celiakií trpím či nikoli, nebo jen zjistí, zda k nim mám genetickou dispozici? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, uričitě byste měla podstoupit alergologické vyšetření, existují genentické testy na celiakii, ale dají se vyšetřeit i protilátky proti tkáňové transglutmináze a endomiziální protilátky, což je levnější a také velmi spolehlivé. Celiakie ale není alergie na lepek. Dále by se měli vyšetřit i jiné potravinové alergeny.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: