Podvrtnutí hlezna - otok

Vážený pane doktore, 15.12. jsem se na volejbale po doskoku u sítě střetl s protihráčem a vzniklo z toho toto: S8260 avulsio apicis dist. fibillae I. dx Objektivní nález: PDk - edém kolem ZK, mediálně nebolí, algie před, pod i za ZK, při vyšetření vazy pevné, nárt nebolí, koleno+bérec+lýtko+achill šl bez traumatu RTG: na RTG P hlezna AP + b. p. zcela diskrétní avulze vs z apexu fibuly, jinak skelet bez traumatu. Z toho jsem moc moudrý nebyl, ale ve výsledku mi bylo řečeno, že je to vlastně silné podvrtnutí. na tři týdny byla sádra (5.1. sundána) a do konce února mám rehabilitace. Jde mi o to, že kotník prakticky nebolí a hybnost mi přijde celkem bezproblémová (nekulhám a při chůzi to cítím jen lehce, rychlejší pohyb samozřejmě vůbec, pouze při procvičování dost cítím tah, když propínám špičku směrem za palcem), ale kotník je, hlavně z vnější strany stále nateklý. Otok po cca dvou týdnech rehabilitace dost zmizel, bohužel už jsem se musel vrátit do práce (12ti hodinové směny), kde sice naštěstí momentálně mohu sedět (jinak stojavá práce), ale hned po první směně, asi proto že nohu musím mít svisle a ne vyvýšenou, kotník opět dost natekl (hlavně z vnější strany) a přes noc zas malinko splaskl. Druhý den se situace opakovala, je to jak na houpačce. Na rehabilitaci mi bylo řečeno, že otoky kotníku po výronu jsou na dost dlouho a že je to naprosto normální, když otok přetrvává tři týdny po sundání sádry a že je hlavní dobrá hybnost a bezbolestnost. Co si o tom prosím myslíte? Měl bych navštívit lékaře i když to fakt nebolí a je tam pouze přetrvávající otok? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Většinou se nyní dává znehybnění na nepříliš dlouhou dobu, přitom po zraněních kotníku je vhodné delší znehybnění. Pokud je sádra dole a otok se objevuje je na místě v době odpočinku končetinu co nejvíce do zvýšené polohy. Určitě ještě ráno, než slezu s postele, nasadit pevné elastické obinadlo od špiček prstů až pod koleno. Taková fixace alespoň ještě 3 týdny. Je to boj proto, aby se otok na delší dobu nefixoval. Fyzikální léčba na rehabilitaci, na příklad megnetoterapie je vhodná.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Quo vadis, léčbo revmatoidní artritidy?
Články: Quo vadis, léčbo revmatoidní artritidy?
Revmatoidní artritida je...
Bojujete s cholesterolem? Poctivě brané léky pomohou!
Články: Bojujete s cholesterolem? Poctivě brané léky pomohou!
Vysoké hladiny tuků v krvi...
CHOPN jako zákeřná hrozba pro dlouhodobé kuřáky
Články: CHOPN jako zákeřná hrozba pro dlouhodobé kuřáky
Možná jste se již u lékaře...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak se diagnostikuje benigmi hyperplasie prostaty?
Články: Jak se diagnostikuje benigmi hyperplasie prostaty?
Kromě lékařského vyšetření...
 Atopický ekzém u psů
Články: Atopický ekzém u psů
Stejně jako lidé mohou i...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x