Pokrčení kolene po operaci lca

Dobrý den, před zhruba sedmi měsíci jsem byl na operaci s kolenem, kde mi byl rekonstruován přední zkřížený vaz štěpem BTB. Operace zřejmě dopadla dobře, protože koleno se stále zlepšuje a týden od týdne s ním dělám lepší výkony. Nicméně koleno při pokrčení nepřitáhnu natolik, abych se patou dotýkal hýždí jako u druhé zdravé nohy. Otázka A) Můžu tento nedostatek aktivně cvičit? Je šance, že koleno cvičením dostanu do tak extrémního úhlu jako dříve? Nerad bych si někdy v budoucnu přisedl nohu, aby mi tam něco prasklo :) Otázka B) Pomine někdy bolest v místě odebrání štěpu při klečení? Mám klečení trénovat nebo místo nějak masírovat? Předem děkuji za odpovědi

Odpověď odborníka:

Bolest pomine, lze bolestivé místo opakovaně infiltrovat obstřikem, užít některé z fyzikálních léčebných metod na rehabilitaci. Co se týče rozsahu hybnosti je možné jisté omezení ohnutí, flexe, kolena a není ani žádoucí dosáhnout takové flexe jako je dosednutí na koleno. Štěp může mít jisté rozsahové limity, které je třeba respektovat. Na místě je potřebný rozsah hybnosti pro běžnou činnost, případně sport a především dosažení a udržení stability kolena. Extremním rozsahem hybnosti štěpu byste stabilitu mohl narušit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
pokěkování | Od: Michal Kolář | 9.5.2015 14:58
Mnohokrát děkuji za odpovědi. Moc jste mě ale
nepotěšil :/
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: