Porfyrie

  • Dotaz od: J. Sedláček
  • Publikováno: 6.1.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den. Určování porfyrií bývá někdy obtížné. Říká se, že úspěchem je na porfyrii vůbec pomyslet. V základním porfyrickém vyšetření se mi jednorázově objevilo mírné zvýšení porfobilinogenu. Může se takový nález vyskytnout u zdravých lidí nebo je to nevýrazný projev akutní intermitentní porfyrie? Patří k příznakům porfyrie Raynaudův syndrom a tetanický syndrom? Mám oba syndromy a souvislost s jinými nemocemi byla vyloučena. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byla hladina porfobilinogenu zvýšena pouze jednorázově a navíc ji neprovázely žádné klinické příznaky, není třeba mít strach. Přesto by ale bylo vhodné provést několik pravidelných kontrol + kompletná vyšetření, zda není pourucha některého z "hemových" enzymů. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: