Poranněí o rezavý plot

Dnes jsem se poranila o rezavý plot, tekla mi krev...ránu jsem sice asi za půl hodiny vyčistila kysličníkem..nicméně mě zajímá, jestli bych měla jít na přeočkování nebo navštívit lékaře kvůli tetanusu...očkovaná jsem byla naposledy v září v roce 2003...to jest skoro 11let...nebo to není nic vážného, když jde jen o menší ránu? Dočetla jsem se, že lidé do 60let se očkují klidně až po 15ti teletch. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Zárodky tetanu se vyskytují především v zemi - proto jsou nejnebezpečnější hluboké rány znečištěné hlínou, v případě, který popisujete bych přeočkování neviděla jako nutné. Přeočkování proti tetanu se doporučuje po 10-15 letech. Pokud by Vám rána hnisala nebo se nehojila, jistě zajděte k lékaři, hezký den.

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x