Poruchy vidění a zvýšené d-dimery v těhotenství

Jsem ve 24 tt těhotenství. V průběhu posledních 5 týdnů jsem měla cca 5-6x poruchy zraku v rozmezí od 10 do 30 min. Z ničeho nic začnu vidět flekatě, určité části obrazu mi jakoby vypadnou, jsou jako šedé fleky (jako když se předtím podíváte do prudkého světla). Byla jsem u oční lékařky, která mě vzhledem k dříve diagnostikované trombofíli odeslala na hematologii s podezření na mikroembolizace. Hematoložka mi preventivně nasadila 2x deně Clexane 0,4 ml. Po týdnu píchání injekcí jsem byla na kontrolní odběry krve. Fibrinogen 4,72 g/l a D-dimery 0,77 mg/l. Závěr je ten, že hodnoty jsou sice vyšší, ale přiměřené stupni gravidity. Jenže jsou po týdnu aplikace Clexane. Hodnoty před aplikací neznáme. Chtěla jsem se zeptat, nakolik jsou jsou ty hodnoty ovlivněny aplikací Clexane? Je vhodné v aplikaci pokračovat? Pozn. Mám jedno dítě, za sebou jedno zamlklé těhotenství a je mi 37 let. Děkuji

Odpověď odborníka:

Uvedená hodnota D-dimerů je skutečně celkem přiměřená graviditě a léčbu nelze řídit podle ní, jde jen o pomocný test, jehož interpretace je často obtížná a graviditě obzvlášť. Pokud je jejich lehké zvýšení podmíněno hlavně graviditou (což lze předpokládat), pak na to aplikace Clexanu nemá vliv... Takže z hlediska indikace léčby jde o to, jaký jste měla nález na očním pozadí (zda to odpovídalo možným mikroembolizacím...) a také jaký typ trombofilie (jak "silný") máte. S touto znalostí je možné rozhodnout, zda v léčbě pokračovat a udělat by to měl Váš hematolog. Měla byste se s ním rovněž pobavit o tom, jaká další vyšetření absolvovat k posouzení potíží (ultrazvukové vyšetření žil nohou k detekci případné sraženiny jako zdroje mikroembolů?, echokardiografii k detekci případného defektu síňové přepážky, který by umožnil sraženině z dolních končetin se dostat až do oka? aj.). Věřte, že je mi nepříjemné Vás takto na dálku v době těhotenství znervózňovat uvedenými informacemi, prosím neváhejte se obrátit s jakýmikoliv dotazy na Vašeho ošetřujícího lékaře, který zná potřebné detaily a odpoví Vám proto přesněji... Přeji brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sex sám se sebou – masturbace
Články: Sex sám se sebou – masturbace
Ještě v minulém století se...
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Bércové vředy aneb Když se léčba křečových žil nedaří
Články: Bércové vředy aneb Když se léčba křečových žil nedaří
Možná jste to už někdy sami...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Zánět žil
Články: Zánět žil
Zánět žil, flebitida, se...
Potřebujete zklidnit nosní sliznici? Vsaďte na šetrnost!
Články: Potřebujete zklidnit nosní sliznici? Vsaďte na šetrnost!
Uvolnit ucpaný nos při rýmě...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: