Používání přípravků při kojení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda můžu při kojení (7-ti měsíčního miminka) používat Mykoseptický sprej na žlutě zbarvené nehty u palců nohou ( Cca před 2 roky jsem brala 6 měsíců nějaká antibiotika neboť jsem měla již 5 let černé okraje nehtů na palcích na nohách. Po skončení léčby mi kožař z nemocnice Motol předepsal ještě speciální lak na nehty, kterým jsem měla tyto nehty cca ještě 1 rok 2 x týdně lakovat. Zhruba po 2 měsích lakování jsem otěhotněla a gynekolog mi tento lak zakázal aplikovat - nehty cca po roce opět začly reagovat - né již černé zbarvení krajů, ale nehty na palcích v celé šířce zhruba od půlky nehtu ke konci zcela zežloutly.) Tento sprej má složení: Alcohol denat, Methyl gluceth 20, PEG 40, Hydrogenated castor oil, panthenol, propylene glycol, bisabolol, triclosan, CI61570. Popřípadě co bych mohla používat lepšího zda nějaká možnost vůbec při kojení je. Dále pak zda mohu používat při kojení kosmetické přípravky od Avonu působící jako korektor celulitidy či krém na popraskané žilky na nohách pokud obsahují Oxybenzon. V příbalových letácích žádné varování uveřejněno není. Zda ne, prosím o sdělení nějaké alternativy, kterou bych opět mohla při kojení. Děkuji moc za radu. M. Libusová

Odpověď odborníka:

1) Na nehty můžete použít např. Canesten - kapky či krém, ale pokud máte zasaženy poloviny nehtových plotének, domnívám se, že žádná lokální terapie nepovede k úplnému vyléčení. Takže po skončení kojení by bylo vhodné navštívit kožního lékaře a domluvit se na intenzivnejší léčbě. 2) Kosmetické přípravky, které uvádíte, používat můžete, ale myslím si, že efekt mít nebudou (alespoň z vlastní praxe vidím, že na celulitidu ani drobné varixy takováto léčba nezabírá).

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: