Pozření syrového kuřecího masa v těhotenství

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem v 19.týdnu těhotenství a pozřela jsem v restauraci (na Slovensku) polosyrové kuřecí maso. Jednalo se o kuřecí řízek, který byl z poloviny syrový a z druhé poloviny polosyrový. Než jsem si toho všimla, snědla jsem polovinu řízku, požádala jsem obsluhu o nový řízek, který ale na tom nebyl o moc lépe. Ptám se Vás, zda je v tomto případě možné riziko nakažení toxoplazmozou a zda bych měla žádat o testy na toxoplazmozu. Případně, jak poznám, že jsem se toxoplazmozou nakazila. Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Nákaza z tepelně neupraveného masa je možná, ale většina masa je veterinárně kontrolována, proto by k nákaze nemělo docházet. Mezi příznaky toxoplazmózy nejčastěji patří horečka, zvětšení mízních uzlin, poruchy vidění či bolesti svalů. Pokud budete pozorovat tyto příznaky, obraťte se prosím na praktického lékaře či gynekologa, aby provedl příslušné sérologické vyšetření krve.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí v nemocnici Na Bulovce

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: