Požité plesnivé potraviny

Dobrý den, paní doktorko, byla jsem teď hodně nachlazená a měla rýmu. Asi 2 dny po sobě jsem si dělala jako obvykle kávu a zdálo se mi, že má nějakou divnou chuť, ale přičetla jsem to tomu nachlazení a rýmě. Když jsem další den vařila bramborovou kaši a přidala do ní mléko, opět mi přišla chuť kaše odporná, tak jsem zkontrolovala krabici mléka a bylo mi vše jasné. Mléko bylo zkažené už z obchodu a vevnitř plavala nazelenalá plíseň. Je mi jasné, že plíseň je zdraví škodlivá a vše kontaminované okamžitě vyhazuji, ale tohoto jsem si opravdu nevšimla a teď mám docela obavy, aby to nemělo nějaký zásadní vliv na zdraví. Je možnost třeba užít něco na očištění těla? A co mě udivuje nejvíc, manžel to mléko otvíral, jelikož každý večer před spaním si dává sklenici a vůbec mu to divné nepřišlo. Bramborové kaše měl trochu i náš tříletý syn, ale jen jednorázově, to jsme si jen já dopřála plíseň v kávě 3 dny po sobě. Přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Milá Vando. Nárazové požití plísně může vyvolat akutní zažívací potiže (bolesti břicha, průjmy, zvracení), pokud by bylo množství požité plísně velké, pak třeba i bolesti hlavy a halucinace. Pokud zjistíte požití plísně, má smysl do několika hodin užít větší množství černého uhlí. Jelikož se však ke mně Váš dotaz dostává s několikadenním zpoždením, žádné "očištění" provést nelze. Naštěstí jste ale ani Vy, ani nikdo z Vašich bllízkých neměli příznaky otravy, nemusíte mít tedy zbytečné obavy. Mykotoxiny a jiné škodlivé látky, které jsou obsaženy v plísních, mají negativní vliv na zdraví, pokud dochází k jejich konsumaci dlouhodobě či pravidelně - jsou popsány nepříznivé účinky na játra, ledviny, krvetvorný systém, imunitu a také kancerogenní efekt. Těchto účinků se nemusíte bát, ani pokud jste požila kontaminované mléko 3 dny po sobě. Obecně je samozřejmě důležité potraviny kontrolovat a při jakémkoliv náznaku kontaminace plísní likvidovat, jak správně děláte. Důraz musí být kladen na správné skladování potravin. Je důležité vybírat si kvalitní čerstvé potraviny a volit ověřené potravinové řetezce - nekvalitní potraviny totiž mohou obsahovat stopy plísní již v obchodě, jak tomu bylo i ve Vašem případě.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x