Prava pacienta pri nesouhlasu s navrhovanym vysetrenim

Zajimalo by me, jake prava ma pacient ve vztahu k lecbe a take k preventivnim kontrolam navrhovanym lekarem. Existuje nejaka poradna nebo clovek, ktery se zabyva podporou pacientu, pokud se rozhodnou nesouhlasit s navrhovanym postupem lekaru a chteli by vyjednat kompromis mezi svymi potrebami a potrebami lekare? Jsem opakovane vystavovana natlaku ze strany lekare, abych podstoupila v ramci prevence vysetreni mamografem. Nejsem presvedcena o 100% zdravotni nezavadnosti mamografu a odmitam se kazdy rok tomuto vysetreni podrobovat. Jako alternativu mi nabidli Magnetickou rezonanci - se zavedenim kontrastni latky - ktera vyvolava alergicke reakce - tudiz si MUSIM preventivne vzit Prednison. Mag. rezonanci jsem absolvovala s velkym premahanim min. rok, bylo to pro me traumatizujici a letos opet MUSIM - nechci. Mam k tomu totalni odpor. Navic po mag. rezo jsem stejne musela na ultrazvuk, takze me to moc nepresvedcilo o nutnosti vsech techto vysetreni. At uz mamo nebo rezonance, vzdy jsem skoncila jeste na ultrazvuku. Snazim se dohodnout s doktorem na tom, ze budu chodit jen na ultrazvuk, ale nesouhlasi. Odmita se se mnou bavit o hledani kompromisu, vzdy jsem postavena - pred MUSIM, s durazem na me zdravi.... Chybi mi moznost volby a hlavne informace, na co mam pravo. Neverim, ze musim. Chci najit zpusob, jak byt setrne sledovana a zaroven znovu nevystavovat sve telo toxickym latkam a psychiku stresu a uzkostem, kterych jsem si uzila dost. Je mozne, ze v tom pripade me muze doktor odmitnout jako svou pacientku a s tim jsem ztotoznena. Stejne tak si uvedomuji riziko, kdyz odmitnu kontrolni vysetreni. Verim, ze mam pravo si o svem zivote rozhodnout sama a ze muzu vysetreni odmitnout. Jen o tom nikdo se mnou nechce mluvit. Jsem ochotna podepsat, ze prebiram veskerou zodpovednost za sve rozhodnuti a jsem si plne vedoma moznych nasledku. Da se neco takoveho zrealizovat? Jsem 3. rok po chemo/radio/ rakovina prsu invazivní duktálni karcinom G3, na periferii s DCIS G3, ložisko nádoru 15x15x11mm. Krevni Markery mam v poradku, opakovane sono prsou ukazuji zmensovani a mizeni cyst, ktere tam predtim byly. Je mi 36, bezdetna. Dekuji predem za odpoved, Sofie

Odpověď odborníka:

Sofie
Každý pacient má plné právo rozhodnout o své léčbě, byť by se dané rozhodnutí zdálo ošetřujícímu lékaři nevhodné. Čili vy můžete odmítnout a nikdo vás nemůže nutit k čemukoliv.
Na druhou stranu váš ošetřující lékař tyto vyšetření neindikuje z nějakého rozmaru, ale leží mu na srdci vaše zdraví a obávám se, že nerespektování jeho doporučení může vést v konečném důsledku k velmi nepěkným následkům.
Sledování pouze pomocí ultrazvuku je bohužel nedostačné.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: