Přecitlivělost špičky palce u nohy

Dobrý den, už několikátý týden mám přecitlivělou špičku palce u nohy. Přirovnal bych to asi k tomu, jako když máte v zimě zmrzlé nohy z bot a dotknete se nehtem špičky prstů. Nijak mě to nebolí ani neomezuje, je to pouze při dotyku a je to poměrně nepříjemné. Žádné zranění nohy ani ničeho jiného jsem v poslední době neměl. Dnes jsem si všiml, jako by mi to postupně začínalo i na palci u druhé nohy, nicméně u toho si nejsem jist, zda jsem si to jen nevsugeroval nebo jestli to tak nebylo vždycky. Hodně času trávím v sedě u počítače a ze sportu jen občas hokej. Boty mám už asi rok. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Je třeba palec prohlédnou a zjisti místo největší citlivosti, případně otoku nebo zarudnutí. Pokud by se jednalo o kloub mezi články palce, potom by se jistě pomýšlelo na dnu, i když jste mladý. Pokud by se jednalo jen o neurologický deficit je třeba pomýšlet na možné vystřelující bolesti od bederní páteře, kde mohou být kořenové změny. Při přetížení nohy se objevují i bolesti vycházející jen z nervu plosky nohy, Mottonův syndrom, Navíc je třeba zhodnotit tvar a funkci nohy, zjistit možnou plochou nohu nebo příčně plochou nohu. Zjistit i kvalitu prokrvení nohy. S tím vším si musí ortoped pohrát a po rtg snímku nohy zvážit. Podle všech výsledků potom léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x