Přeskakování v kyčli

Dobrý den, pane doktore. Po úraze kolene, následném znehybnění a operaci, která přišla až 3 měsíce po úraze, s kolenem jsem nemohla dlouho hýbat a tím pádem mi strašně vychudly svaly (na což mne můj ortoped neupozornil jaké mohou nastat problémy, s kolenem se do dneška léčím, je to již rok, protože následným vychudnutím svalů mi začala přeskakovat čéška na kondylu stehenní kosti a mám neustálé a nesnesitelné bolesti v koleni a edémy na tomto kondylu. chodím jen ztěží. Dlouhodobé roční posilování vnitřní strany 4-hlavého stehenního svalu bohužel nepomohlo. Jaké cviky by ještě mohly existovat, aby mi čéška přestala přeskakovat a tím ničit chrupavku pod ní a způsobovat edémy na kosti ?) Dále mi začalo po operaci např. při ležení, zvedání končetiny a její opětovné pokládání nebo při cviku sedy-lehy přeskakovat a lupat v kyčli, cvičila jsem, a protahovala kyčelní sval, ale je to již rok a dělá mi to pořád. Zprvu se jednalo jen o nepříjemné lupání, ale postupem času tento proces provázejí trvalé bolesti v třísle a už také vzadu v pánvi na té postižené straně. Bolesti jsou ve dne i v noci. Prosím Vás o radu o co by se mohlo jednat a jak tento problém řešit, zda to lze rehabilitací, mám už velký strach aby se mi nepoškozoval kyčelní kloub. Druhá zdravá noha nic takového nedělá a i na této operované nebyl před úrazem žádný problém. Jsem zdravý člověk a s ničím jsem se nikdy před úrazem neléčila. Nikdy jsem nerodila. Velice děkuji za Vaše vzácné rady. S pozdravem Lenka

Odpověď odborníka:

Popisujete bohužel častý problém, snahu velikou, ale bezúspěšnou. Cvičení má smysl a lze vidět výsledky pouze tehdy, je li v pořádku funkce těla. Ve Vašem případě máte evidentně poruchu statiky pánve, včetně funkčních poruch v oblasti spoojení mezi pánví a bederní páteří. To Vám musí někdo zlepšit, napreavit, ideálně lékař,který se věnuje aktivní fyzioterapii, teoreticky i zkušený fyzioterapeut. Současně se zlepšením statiky pánve a zlepšení funkčních poruch můžete začít cíleně cvičit. Pokud budete mít v pořádku příjem potravy, hlavně bílkovin, pak vše bude fungovat. Bohužel máte i nedostatečně funkční i drobné svály osy těla-páteře, což je třeba také cvičit cíleně. Vzhledem k tomu, že máte i poruchu ""stereotypu chůze", tak je třeba současně se zlepšením statiky těla, započetím cvičení začít obnovovat balančními cviky i tenbto stereotyp. bylo by ale vhodné navštívit i podologa( což vše může být také jeden člověk), často bývá porucha vertikální osy kotníků a nohy, což je třeba také řešit, jedná li se o oslabené koleno. Čeká Vás hodně cvičení, ale také nezbytnost najít správné pomocníky.Sama to nezvládnete, pouze cvičení nestačí.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Články: První známky rakoviny? Kašel, bolest i únava
Signály toho, že s tělem...
Sex v těhotenství – co když žena nechce?
Články: Sex v těhotenství – co když žena nechce?
Obecně lze říci, že sexu v...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: