Přetrvávající aslo

Pokud je to možné, chtěla bych se s Vámi poradit... v lednu 2013 jsme několik lidí toho času v jednom domě prodělali docela dost silnou infekci (někdo hodně kašlal, jiný skoro nemohl mluvit atd.)...já jsem měla teploty 38-39,které jsem uměle neshazovala,aby se tělo mělo šanci s infekcí vypořádat, trvaly asi 3 dny, velmi poškrábaný celý krk a velikou rýmu. První dny byly hrozné, všichni se shodli, že dlouho takovou infekci nezažili. A všichni postupně navštívili své doktory,já jsem ke svému nešla,protože měl zrovna dovolenou, tak jsem si sama naordinovala česnek, bylinné čaje, kloktání slanou vodou, šlavějí, inhalace, aloe, ovoce atd. a poctivě jsem ležela, přesto nemoc trvala cca 3 týdny, než odezněla (u ostatních zhruba stejně i s antibiotiky). Celé další měsíce jsem byla normálně zdravá, dokonce jsem se účastnila fyzicky náročné brigády na silném slunci, v létě jsem velmi sportovala,otužovala se v kdejaké studené vodě...až pak, v srpnu, jsem se dost vyčerpala na slunci na kole, na závěr dne jsem ofoukla a najednou mi otekl směrem k jedné straně celý pás uzlin a byly tak zduřelé, až to bylo legrační. Jako rychlou pomoc jsem si opět dala česnek (jako kapky v lihu) a splasklo to do menších tvrdých uzlin. Když jsem pak šla k doktorům (ORL, obvodní) našli menší uzliny, výtěr z krku negativní, a v krku lékař ORL nic neviděl, a opravdu-žádné jiné problémy mě netrápily, než jen ty nafukující-se a po česneku zase splaskávající uzliny. Obvodní pouze naměřila vysoké ASLO,cca 650, proto mi předepsala Penbene 1 500 000. Nezaznamenala jsem žádný rozdíl, pouze se uzliny po dobu používání nenafukovaly (ale takto fungoval i česnek). Protože se po doužívání zase začaly trochu zvětšovat (naštěstí už ale poté nikdy do té obludné velikosti jako na začátku), brala jsem ještě další dávku Penbene. Pak mi obvodní řekla, že už žádného streptokoka mít nemůžu že bych měla být dokonale "vydezinfikovaná." Po nějakém čase změřili ASLO, o trochu se zvedlo (něco nad 700) obvodní řekla, že to může kolísat. Po penicilinové kúře jsem už ale nebyla tak zdravá, jako předtím a s podzimem se začalo objevovat škrábání v krku a rýmy, kdeco jsem chytila. Někdy v litopadu jsem šla na konzultaci na infekční a tam mi předepsaly Klindamycin. Opět uzliny nezmizely a začalo mě ještě více škrábat v krku. Změřili ASLO, bylo pořád kolem 700. Posléze mi na infekčním aplikovali Pendepon vyšší dávku, ale pouze jednou, další dávky nepředepsali z důvodu Hoigneho reakce. Nyní, zhruba od té doby, co jsem dobrala antibiotika, mám časté bolesti v krku, rýmy a občas i cítím, jak lehce natékají uzliny. ASLO se pohybuje stále kolem stejné hodnoty (poslední odběr nyní v únoru), jinak ostatní testy v pořádku (hematologický rozbor, CRP, revmatologický faktor aj.,jen lehce zvýšené lymfocyty). A na co se chci tedy hlavně zeptat-byla jsem u alergologa, abych se poradila, jestli by to nemohla být třebas nějaká cysta poblíž mandle a on si myslí, že ne a předepsal mi imunoterapeutikum (jakousi směs usmrcených bakterií), které se dle návodu užívají při častých onemocněních, kterými ale vlastně nijak netrpím...přijde mi totiž, že nynější časté nachlazení atd. je pouze následek oné loňské silné infekce. Chci se poradit, protože se přípravek trochu "bojím" užívat, že by mi to akorát mohlo třebas nějak rozházet přitozenou imunitu, která se ještě po té těžké infekci může vzpamatovávat, jestli tedy není lepší častá nachlazení atd. prostě vydržet, zahnat je čajem a doufat, že snad časem s jarem se to zlepší a ASLO třebas časem klesne. Omlouvám se za obrovsky dlouhý dopis, ale když už Vám píšu o radu, tak aby bylo možné přesně popsat moji situaci... Děkuji, s pozdravem, Anna

Odpověď odborníka:

Alergolog Vám zřejmě předepsal nějaký lék se skupiny bakteriálních lysátů, které obsahují naštěpené zbytky bakterií, při užívání těchto léků dochází ke stimulaci jak nespecifické ,tak specifické imunity, tím dochází k posílení obranyschopnosti organismu. Nemusíte se proto užívání léku obávat, pouze Vaší imunitu stimuluje a netlumí její přirozenou aktivitu..

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: