Přetrvávající ureaplasma urealyticum

Paní doktorko, prosím Vás o radu. Od listopadu 2013 jsem byla opakovaně přeléčena na ureaplasma urealyticum antibiotiky Klacid. V lednu jsem brala dle doporučení gynekoložky přípravek Indonal a gynofor jednou týdně pro prevenci. V březnu letošního roku jsem podstoupila operaci skoliózy, kdy před i po jsem brala Wobenzym. Týden před operací na kontrolní stěrech byl nález ureaplasma urealyticum 10 na 4 a za hospitalizace v nemonici mi byly nasazeny antibiotika Doxyhexal půl tablety na 14 dní. Po poslední kontrole před 14 dny byly výsledky kultivací stejné. Dle sdělení mé gynekoložky (pokud nemám výtok nebo bolesti) nebudeme nic řešit a předepsala mi na kontrole Betadine 1x týdně a doporučila znovu Wobenzym. S partnerem při souloži používáme ochranu (popravdě ani nemám na sex chuť, když řeším neustále tyto bakterie). Mám navštívit veneorologii? Už si nevím rady. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jano
význam a vliv Ureaplasma urealyticum není jednoznačně určen. Ureaplasmata se ve velkém počtu vyskytují i u žen, které nemají žádné potíže a byly popsány i u žen, které dokonce ještě neměly pohlavní styk. Předpokládá se, že nevyvolávají zánět v gynekologické oblasti, ale že mohou zánět vzniklý z jiných příčin zhoršovat. Na léčení se doporučují tetracykliny. Uznává se vliv pohlavního styku na rozšíření ureaplasmat, proto je vhodné léčit i partnera/partnerku. Je proto možno souhlasit s názorem Vaší gynekoložky, že pokud nemáte potíže, léčba není nutná.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: