Prirozeny porod po jiz prodelanem cisarskem rezu

Dobry den, moje prvni tehotenstvi pred 2.5 lety bylo ukoncene cisarskym rezem z duvodu obavane hypoxie plodu a nepravidelnych srdecnich ozev miminka ( pupecnik byl omotany okolo krku a nozky plodu ). Dcera se tak narodila 3 tydny pred terminem, dle dr. ktery me operoval mela dcera na male. Vse ale nakonec dopadlo dobre. Tehotenstvi bylo monitorovano anglickymi gynekology ( ziji v Anglii ), porod probehl v Ceske Republice. Nyni jsem opet tehotna (11.tyden) a po posledni konzultaci ve zdejsi nemocnici ( Anglie ) mi bylo vysvetleno, jak by se postupovalo behem porodu. Vzhledem k predchozimu cisarskemu rezu dr. nevylucuje zkusit porod prirozeny, avsak pokud by byly komplikace a porod by byl prilis dlouhy, provedli by opet cisarsky rez. Moznou indukci porodu take vyloucili a nedoporucili, protoze jedna z latek, kterou k tomu pouzivaji muze vect k prasknuti predesle jizvy. Chtela bych se tedy zeptat, jakym zpusobem by byl porod, za vyse danych okolnosti, veden v Ceske republice? Kdyz jsem cekala dceru, zadny "potencionalni plan" jsem se svym ceskym gynekologem neprobirala. Tentokrat je situace jina a byla bych moc rada, kdyby bylo mozne, mi tuto otazku objasnit. Zaverem, diky me spatne zkusenosti ke konci prvniho tehotenstvi se obavam, aby se to same opet nestalo. V Anglii na tuto obavu vubec nereaguji a tvrdi, ze pred tim to byla pouze "smula", ktera nemusela dobre dopadnout. Jak by se k tomuto pristupovalo v Ceske Republice? Druheho cisare bych radeji nechtela, ale existuje u nas neco jako elektivni cisarsky rez? Omlouvam se za prilis detailni dotaz. Predem moc dekuji a budu se tesit na vasi odpoved. S pozdravem Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, plně chápu vaše obavy, ale opravdu může druhý porod po předcházejím SC proběhnout spontánně. Pokud by byly nějaké komplikace nebo porod by byl příliš dlouhý, provede se opet císařsky řez. V tomto není žádný rozdíl mezi našimi prodníky a porodníky v Anglii. Určitým způsobem je limitující, že dokud k porodu nedojde, nikdo vám neřekne, co se bude dít. Ale také se přikláním k názoru, že poloha pupečníku byla u holčičky spíše náhodná, není nikde řečeno ani se z praxe neprokazuje, že by se toto opakovalo. Navrhuji vám sestavit si porodní plán /kde budete informovat o situaci u předch.porodu, poloha pupečníku, nutnost sc/, který se některé porodnice snaží dodržovat event.si potom na jeho základě můžete promluvit s porodníkem. Opravdu ale takové starosti nejsou moc namístě, porod nelze nijak ovlivnit - pokud by nastaly komplikace, SC se volí vždy pro záchranu života dítěte i matky. Proto není moc moudré o něm polemizovat. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: