Problem s kaslem a zarudnuti krku

Dobry den, chtela bych od Vas radu. Uz se asi mesic lecim. Byla jsem v nemocnici s mononukleozou s poskozenim jater, probihala u me take strepkokova angina. Po asi 10 dnech me pustili z nemocnice a lecim se prasky na jatra. Zacel me ale trapit kasel, doktorka rekla ze na plicich ani na pruduskach nic nemam, ma podezdreni na alergii. Proto mi nasadila Desloratadine Teva 5mg. Kasel mam suchy, prijde mi ze to jen vytlacuju, ale pritom tomu nejde zabranit, skrabe me v krku kdyz to zadrzim tak to zacne rezat. Obcas se mi zadari neco malo vykaslat. Beru take Acc Long uz asi 6.den. Ale moc velkou zmenu necitim, v krku me to boli na leve strane u mandle, je to cele zarudle a vypada to ze se mi tam objevila afta, mam tam dve bile tecky. V noci se kvuli kasli nevyspim. Koupila jsem si Tantum verde jestli alespon to pomuze.. Mohl by ste mi poradit co bych proto mohla jeste udelat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Míšo. Nejpravděpodobnějším vysvětlením Vašeho kašle je opětovná virová infekce hor. dýchacích cest - v době rekonvalescence z mononukleosy budete k podobnému problému náchylnější. Pokud nemáte prokázanou alergii, nelze příliš čekat efekt od Desloratadinu (pokud je pomýšleno na asthma, léčba spočívá pak v inhalačních lécích...). Suchý dráždivý kašel také příliš nezlepšíte pomocí ACC. Doporučuji tedy zkusit volně prodejný medikament Levopront, kloktání slané vody/Vincentky. A samozřejmě kontrolu u Vaší praktické lékařky, která se při znalosti Vašeho zdravotního stavu celkově a detailů dosavadního postupu vyjádří k věci lépe, než je možno takto přes poradnu... Přeji brzké zlepšení stavu!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: