Problém se stálým zahleněním a pokašláváním

Dobrý den, již léta mě trápí problém, který mě poměrně intenzivně obtěžuje a poněvadž nerad navštěvuji lékaře, není-li to nezbytně nutné a alergologii navštěvuji pravidelně, pro začátek volím tuto cestu a budu Vám vděčný za odpověď. Již léta mě trápí potíž se stálým pocitem zahlenění (jakoby ve spodní části krku) a stálým pokašláváním. Tento problém nabývá na intenzitě večer, zvláště když ležím, problému si však intenzivně všímám v rámci celého dne. Jsem alergikem, již od cca. 15 let jsem podstupoval léčbu vakcinací, která však po několika letech nakonec nebyla dle výsledných testů k ničemu dobrá. Již léta navštěvuji Ostravskou alergoložku, která mi předepisuje léky (dříve Zyrtec/Zodac, dnes Xados), na mé stížnosti na pokašlávání a zahlenění však nikdy příliš nebrala zřetel. Poněvadž jsem ovšem také ve velmi mírné podobě astmatikem, poslala mě na plicní na testy, které však vyšly pouze mírně zhoršené, překvapivě dobré. Jak jsem napsal již v úvodu, tento problém je stálý, každodenní, intenzivnější například po nachlazení, ovšem trpím jím již několik let a mé okolí (nejen například večer u televize) tento problém obtěžuje. Na konec, netuším, zda je v tomto souvislost, rovněž již pár let bez ohledu na roční období trpím ucpáváním nosu a to především večer a ráno - vesměs se mi přicpe nos hned, když si lehnu. Tento problém mě ale, na rozdíl od toho prvního, obtěžuje pouze okrajově. Otázka tedy zní, zda máte s něčím podobným zkušenost a pokud ano, co to může způsobovat? Jaké je případné řešení? Předem Vám děkuji za odpověď. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste alergik a trpíte obturací nosu, zahleněním,kašlem měl byste kromě antihistaminika v perorální formě /tablety/ užívat i lokální léčbu - tzn. sprej do nosu s protizánětlivým účinkem /např. Nasonex, Avamys aj./. I když vyšetření na pneumologii bylo v pořádku, spirometrie by se u alergika měla provádět pravidelně, ev. pokud je v normě a pacient má stále obtíže, tak je možné doplnti bronchoprovokační testy. Při jejich pozitivitě je opět vhodné nasadit protizáněltivou inhalační léčbu. Vhodné by bylo doplnit i ORL vyšetření, dále vyloučit reflux žaludeční šťávy, ktery může být také příčinou trvalého zahlenění.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x