Problém se stanovením diagnózy , v centrální části částečně přestávám vidět

Jaké mám problémy. Zhoršuje se mě vidění . Nyní již poměrně rychle. Mám problém s viděním monochromatických displejů dokud si na ně neposvítím baterkou. Pak je vidím bez problémů. Při určité slabé intenzitě světla , kdy ostatní vidí předměty např. na polici já je nevidím . Po změně osvětlení vidím vše jasně. Nevidím na noční obloze hvězdy v centrální oblasti očí. Periferně je vnímám. Jak se podívám na hvězdu , kterou jsem periferně viděl tak mě zmizí a tam kde hvězdy nebyly zase jsou. Jasné hvězdy vidím. ( Periferně jasněji , čelně méně jasněji. Na noční obloze vidím centrálně cca 8 hvězd. Jak jsem na to přišel Náhodou v planetárii v Praze . Při projekci na kupoli pomocí laserů jsem v centrální oblasti nic z popisovaných obrazců neviděl.( Jako by jsem tam měl černou skvrnu. Zvýšili li výkon laseru např. na tělo kosmické lodi tak tu jsem viděl. Tak jsem zjistil že na pravém i levém oku mám skvrnu defakto něco jako filtr ve tvaru trojuhelníků otočených vrcholy proti sobě. Popis skvrn Tyto skvrny jsou viditelné za určitých světelných podmínek. (Téměř tma a velmi slabé místní osvětlení.) Jsou černé s jasnou konturou a chaoticky rozházenýma dírkama .(jako když začne hořet celuidový film.) Uprostřed skvrny , tam kam se dívám , je kroužek rozmazané šedé barvy.(cca 1 cm) Skvrny se pohybují tam kam se dívám. Skvrna na levém oku je o něco menší a víc děravá než na pravém oku. Nepatrně mění svůj tvar , ale v delším časovém horizontu (den) Vidím je i když si naplno prsty otevřu víčka. Vnímám je jako ostré do vzdálenosti cca od 5cm do 40cm Když zaostřím na větší vzdálenost rozmazávají se šednou a přestávají být zřetelné Když rychle zavřu oči , tak krátkou chvíli (1 - 2 sek.) vnímám tyto skvrny ale negativně.(Černá je bílá a bílá je černá.) Při silnějším světle skvrny nevnímám . S tímto problémem se potýkám již přes rok. Prodělal jsem téměř všechna vyšetření včetně magnetické rezonance očního nervu. Žádný s lékařů mě nedokázal stanovit diagnózu prosím poraďte.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bez znalosti oněch všech prodělaných vyšetření a jejich výsledků je to zavádějící. Ale už po popisu problémů mi přišlo na mysl degenerativní či jiné onemocnění makuly, tedy místa nejostřejšího vidění (VPMD, chorioretinopatie a mnoho dalších). Ovšem v takovém případě by neměl být problém v diagnostice. Pohled oftalmologa s provedením OCT vyšetření by mělo závěr potvrdit či vyvrátit. Kdyby se toto vyloučilo a perimetrické vyšetření by verifikovalo snížení citlivosti v centru, tak bych volil vyšetření VEP, tj, evokovaných zrakových potenciálů, které odhalí poškození zrakové dráhy. V případě, že by i toto bylo negativní, tak by je místě zvažovat i psychosomatický původ obtíží. Na dálku není možné více specifikovat.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (II. část)
Články: Záněty vaječníků mohou vést k neplodnosti (II. část)
Záněty vaječníků mohou při...
Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Články: Parazité - nechtěné suvenýry v lidském těle
Není to příjemné pomyšlení...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
6 užitečných tipů ke zvládnutí vzplanutí Crohnovy choroby
Léky na alergie jsou bezpečné i v těhotenství
Články: Léky na alergie jsou bezpečné i v těhotenství
V dnešní době je zhruba 20...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: