Problém se zády

Dobrý den , obracím se s dotazem . Dříve jsem se léčil se skoliozou páteře , díky korzetu se podařilo mi páteř téměř srovnat . nyní už 5 rokem korzet nepoužívám , ale mám poměrně sedávé povolání a poslední cca rok trpím poměrně silnými bolestmi páteře a i takovým ztuhnutím . Bohužel jsem se odstěhoval na druhý konec republiky a nemám tedy žádnou dokumentaci . Jsem si vědom toho že se u sezení hrbím a nesedím určitě takjak bych měl . Přemýšlel jsem o návštěvě v místě bydliště ortopeda , ale nejprve bych rád znal Váš názor . Je možnost aby mi lékař předepsal opět nějaký korzet který by mi páteř držel tak jak má , myslím si že by poté bolest ustoupila , případně je možnost nějaké jiné léčby . Rehabilitace jsem zkoušel a moc nepomohli . Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Samozřejmě zálěží na stupni skoliozy, tu jste zhodnocením dle Cobba neuvedl. Sedavé zaměstnání je pro pateř, její posturu náročné. Důležité je ale ne trvalý sed, ale přerušovaně s pohybem, co nejdokonaleji formovaná židle a poloha stolu a PC, ale také popracovní aktivity, pohybové aktivity, sport. Pokud potíže jsou je rovněž na místě opakovaně konsultace u ortopeda a opakované nedlouhodobé korigující pohybová léčba na rehabilitaci. Přiložení korsetu patrně není na místě, to se týká i případných bederních a podobných pásů, zvláště ve vašem mladém věku, naopak je třeba pokračovat v posilování kolempateřních svalů.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: