Problémy po operaci

Dobrý den, moc prosím o radu, protože se bojím, abych něco nezanedbala. Zhruba v půli loňského prosince jsem byla na plastice pupeční kýly v jizvě po předchozí laparoskopii. Po dvou dnech od operace se mi v celé ráně udělal absces, byl vypuštěn, kultivačně zlatý stafylokok. Postupně jsem využívala dvoje ATB v tabletách, vytaženy 2 vstřebatelné stehy, rána se postupně během 2 měsíců uzavřela, až na malou píštěl. Po dalších 10 dnech se mi utvořil absces znovu, znovu incize v pupíku, to bylo 20.2., vypuštěn hnis, stěr neudělán. Když jsem se na další kontrole ptala, zda by mi nemohl být stěr proveden, bylo mi řečeno, že je to zbytečné. Chodím na chirurgii na kontroly po týdnu, doma ránu sprchuji a sterilně zakrývám.Po celou dobu mi nyní už ze dvou ranek vytéká za 24h cca lžička sekretu, hnisavého nebo hnis s krví. Navíc mě poslední 4 dny bolí břicho kolem rány a pupíku. Je to bolest jako po operaci, bolí to jen při pohybu, v klidu ne. Budí mě ze spaní, občas se ze sedu nemůžu narovnat, přirovnala bych to, s nadsázkou, k hodně namoženým břišním svalům z tělocviku ve škole. Jizvu ani její okolí nemám zarudlou, ani tvrdou, teplotu nemám. Ptala jsem se dnes lékaře, řekl mi, že týden počkáme, zda zase náhodou nevyleze steh.Chci se zeptat, zda by tohle mohly dělat vnitřní stehy, zda to třeba nemůže být absces někde hlouběji uložený. Mám totiž RS a tyhle už 3 měsíce trvající problémy se mnou docela zamávaly. Omlouvám se za tak dlouhý dotaz, moc děkuju za Váš čas a odpověď a přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jitko. Tyto obtíže mohou skutečně způsobovat vnitřní stehy, které Vaše tělo odmítá, zejména když už se nějaké extrahovaly. Někdy se to stane, jakkoliv by měl být šicí i jiný materiál inertní a nezpůsobovat záněty. Asi bych kontrolní stěr přeci jenom doporučil, ale nejdůležitější je ošetřování rány, které zřejmě podle Vašeho popisu probíhá vpořádku. Pokuste se maximum péče o ránu převést do domácího ošetřování, inzenzivně proplachovat a udržovat stále v čistotě. Nicméně pravidelné, ideálně týdenní kontroly na chirurgii jsou rozumné. Doufám, že Vás tyto obtíže záhy opustí. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bechtěrevova nemoc
Články: Bechtěrevova nemoc
Bechtěrevova choroba neboli...
Každé zarudnutí kůže nemusí být alergickou reakcí
Trpíte chronickou hepatitidou C? Na alkohol rychle zapomeňte
Články: Trpíte chronickou hepatitidou C? Na alkohol rychle zapomeňte
Chronická virová hepatitida...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Proč nám cukají oči?
Články: Proč nám cukají oči?
Pod cukáním nebo svíráním...
Katarakta
Články: Katarakta
Katarakta, neboli šedý...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: