Problémy s otěhotněním

dobrý den, obracím se na vás s dotazem k léčbě anovulace. Je mi 27 let a přes rok se s manželem marně snažíme o dítě. Po vysazení HA kt. jsem brala cca 8 let se mi velmi opožďovala menstruace. Horm. profil vyšel v pořádku, jen se mi dělaly nejprve velké cysty potom spousta malýcn, náznak na PCO. Jsem štíhlá a nemam nadbytek testosteronu, jen ty cysty a anovulace. Manžel horší spg, odeslány do car. Léčba je taková, že mi byl nasazen estrofem 3,5,9 a 10 dmc po jedné tabletě a od 16 dmc provera, každý den beru prednizon. Někde jsem četla, že estrogeny mohou blokovat ovulaci, je to tak?protože jinak mi tahle léčba zabrala tak, že mi dorůstá původně nízká sliznice, nedělají se mi cysty a menstruuji po vyazení provery. Dle ult. folikuly se tvoří, ale nedorůstají do potřebné výšky, tento měsíc byl nasazen ještě fostimon injekce, na kt. jsem sice reagovala, ale opět folikuly nebyly potřebné velikosti a vyšlo to na svátky, tak mi byl píchnut pregnyl a ´"domácí snažení". Jenže se mi neobjevil ovulační hlen, takže nejspíš nedošlo k ovulaci. Za měsíc jdu na laparku a pak nejspíš umělko. Je tento postup správný?Chtěla jsem zkusit více inseminací, protože mam strach z IVF, lékař mi ještě říkal, že budu potřebovat velkou dávku hormonů a tím to bude dražší, vůbec to nechápu, v rodině jsme tyto problémy nikdy neměly a žiju poměrně zdravě. Je ještě nějaká možnost jak otěhotnět? děkuji za odpovědi

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Martino! Na odpověď mám v rámci poradny jen velmi omezený prostor a proto se rozhodně nedostanu ke všemu důležitému. 1 - správný postup neexistuje, záleží na Vás, Vaší touze po dítěti a možnostech Vašich těl a soudobé medicíny. Můžete klidně ještě zkoušet něco běžného, nežli vsadíte na agresivnější postupy 2 - lidstvo je přemnožené a pokles plodnosti to jen přirozeně odráží. Mimo velké hustoty osídlení své životní prostředí zamořujeme látkami, které mohou dále plodnost snižovat 3 - na plodnost bude mít pravděpodobně blahodárný vliv odstěhování na venkov, klidný životní styl s dostatkem pravidelného pohybu (PCOS je nemoc z blahobytu, nesouvisí ani tak s obezitou jako fyzičkou!) 4 - po vysazení HAK, zvláště po delším užívání se přirozený mentruační cyklus usazuje i více než rok. Nejste první ani poslední kdo se na naši poradnu s tímto obrací. Než započnete s drahými a riskantními metodami, nechcete ještě chvíli počkat a dát svému tělu šanci si na přirozený cyklus vzpomenout? 5 - pro početí je obecně nepříznivá situace "snažení", která je doprovázena stresem, úzkostí ze selhání, fixací na oplození... Lépe je pokusit se to nechat plavat, nechránit se, žít radostně, aktivně, zdravě, bez stresu, užívat si.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: