Problemy se stitnou zlazou

Před pul rokem sem byla na sonu SZ a našli mi tam uzlík o velikosti 2mm. Ted sem tam nedávno byla a našli tam oboustranně 2 uzlíky(dohromady 4) o velikosti 5mm a několik malých uzlíků,doktorka mi řekla ze pokud se to nezačne léčit tak se to bude jen horšit. Byla sem ale na endokrinologie a řekla mi ze to necháme ještě pul roku bejt a pokud uzlíky budou 1cm nebo víc velké nebo jich tam bude hodné půjde štítná žláza od operovat. Bojím se operace a to ještě když mi jedna doktorka řekla ze to bude jen horší bez léčby..Nevím co si te myslet.

Odpověď odborníka:

To, jaký postup léčby zvolit závisí od toho, jestli máte současně i autoimunitní zánět štítné žlázy, nebo poruchu její funkce. V těchto případech lze zkusit i léčbu konzervativní. Pokud je jinak vše v pořádku a přesto se tvoří stále nové uzly, resp. ty přítomné se kontinuálně zvětšují, také bych se přikláněla k operaci. Jste mladá, tudíž máte před sebou hodně velké časové okno, ve kterém se uzly mohou zhoršovat a udělat nějaké komplikace (včetně zvrhnutí se ve zhoubný nádor). Odoperování štítnice samozřejmě také není ideální řešení, vyžaduje následnou doživotní substituti hormony štítnice, nicméně, nehrozí komplikace stran uzlů.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: