Problémy se stolicí

Dobrý den, již přibližně půl roku mám potíže se stolicí. Dříve jsem vždy chodila "na velkou" jednou až dvakrát denně, stolice odcházela bez potíží. Před zhruba půl rokem začaly problémy. Chodím stále 2-3x denně, nucení na stolici je silné, až tlak v nadbřišku, avšak stolice je poměrně tvrdá a hlavně - a to je nejhorší - nejde mi tlačit natolik aby vyšla. Proto, když už břicho moc bolí, jsem nucena tomu "pomoci" strčením prstu do konečníku, jakoby se pak něco uvolnilo a najednou to jde. I když zrovna stolice není úplně tvrdá, jinak než tímto poměrně nepěkným způsobem nejsem schopna se vyprázdnit. Jakoby se svěrač neuvolňoval nebo nevím. Nejprve jsem myslela, že problém může způsobovat čokoláda, proto jsem ji před cca čtvrt rokem úplně přestala jíst, avšak změna žádná. Co se týče stravování, jím hodně ovoce, zeleninu, ryby cca 2x týdně stejně tak červené maso. Drůbež nejím. Nadváhu nemám, sportuji denně (běh, tůry, kolo). Pitný režim je 2 - 5 litrů denně podle počasí (voda, zelený čaj, občas džus) Alkohol nepiji, nekouřím. Tučné nejím, žlučník to nerad. Štítná žláza v pořádku. V minulosti jsem měla potíže s konzumací pečiva, hodně jsem se po něm nadýmala, zvláště po celozrnném. Celiakie rozborem krve vyloučena. Stolice často obsahuje žlutý sliz/hlen a to i když je jinak tvrdá. Kolikrát při větrech nechtěně vyjde trochu tohoto hlenu. Už mě to opravdu trápí, avšak k praktickému lékaři se mi moc nechce, i když vím, že se tomu nevyhnu a že mě pravděpodobně pošle na nějaké "to" vyšetření. Zároveň trpím lehkou inkontinencí což gynekoložka ohodnotila jako "pokud vám to nevadí, tak to nebudem řešit, nebezpečné to není." No a než řešit formou léků nebo chirurgie, raději mi to "nevadí". Avšak potíže s chozením na "velkou" už jsou opravdu nepříjemné a poněkud nechutné. Ve stresu nejsem, jinak asthma a léčím se na vysoký TK už asi pět let. (dědičná dispozice). Vím, že mi poradíte navštívit lékaře osobně, přesto bych ráda věděla, co by to tak mohlo být, zda je nutno to řešit aby se něco nezanedbalo, případně jaká nepříjemná vyšetření mám očekávat. Velice děkuji a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Vážená slečno/paní Bety, pokud se Vám změnou životosprávy nepodařilo ovlivnit dlouhodobé potíže s vyprazdňováním stolice, doporučuji Vám podstoupit rektoskopické, případně koloskopické vyšetření k upřesnění příčiny Vašich obtíží. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Těžké astma prodělané v dětství ohrožuje plíce i v dospělosti
Alergie na jahody a jiné ovoce
Články: Alergie na jahody a jiné ovoce
Ovoce z čeledi růžovitých...
B-komplex: ideální potrava pro nervy
Články: B-komplex: ideální potrava pro nervy
Možných příčin postižení...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pět tipů pro pohodový silvestr (nejen) pro astmatiky
Články: Pět tipů pro pohodový silvestr (nejen) pro astmatiky
Vstup do nového roku může...
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Zbavte se křečových žil přirozenou cestou
Články: Zbavte se křečových žil přirozenou cestou
Ať už problémy se žilním...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: