Proměnné bolesti kloubů a svalů

Je mi 76 let. Jsem již 2. rok po ozařování prostaty (květen 2013). Před dvěma lety jsem byl léčen na ortopedii s bolestí v levém loktu, které po třech injekcích s přicházejícím jarem postupně odeznělo. Minulý rok jsem měl značné bolesti v levé ruce posouvající se od lopatky až k ukazováčku a prostředníčku. Tyto bolesti byly závislé pozici krční páteře při natočení hlavy. (Magnetická resonance - degenerace páteře bez nutnosti chirurgického zásahu, EMG nejsou tč. známky radikulopatie C6-8 l sin.). Koncem minulého roku po léčení (Centrum bolesti, neurologie, rehabilitace, neurochirurgie) bolest ustala. Subjektivně vysledovatelné zlepšení z mého hlediska bylo po dvou injekcích v CB. Léky Gabanox 6x300mg, (Tramal-Retard a Novalgin již neberu). Přetrvává pouze zvláštní citlivost resp. pálivá bolest ukazováčku resp. kůže mezi ukazováčkem a prostředníčkem. Občas projde slabé zabrnění konečků prstů. V současné době však trpím bolestmi, které se vyskytují především v pravém koleni, kyčelním kloubu, v oblasti úponu svalů v tříslu a v holenní kosti. Bolesti se stěhují na různá místa. Někdy po námaze tj. po ujití cca 2 až 5 km, jindy spíše podle počasí, teploty resp. změny tlaku. Vlastní bolest probíhá někdy pulsně, někdy trvale delší dobu, někdy překvapivě otočením nohy do jiné polohy zmizí nebo ve stejné poloze se zvýší. Při rehabilitačním cviku v kleku resp. sedu na chodidla mi došlo, jako bych cítil vtékání čehosi do kloubu kolena. Otoky kloubů však nemám, alespoň to nepozoruji. Někdy při chůzi pociťuji, jako bych neměl sílu zvednout pravou nohu na schod resp. vpřed. Pravidelná kontrola (leden 2015) na onkologii (tentokrát Rtg a scintigrafie skeletu) byla negativní. Přesto vzhledem k nárůstu PSA (z 0 na 0,6) byla zahájena hormonální léčba (LANBICA 150mg.). V současné době beru tyto léky Gabanox 6x300mg, LANBICA 150mg a Simvastatin (bolesti však začaly mnohem dříve, než jsem začal brát poslední dva léky). V loňském roce jsem nalezl ve sprše klíště, ale žádný vpich jsem po těle nenalezl, alespoň ne na vysledovatelném místě. Léčen na lym. boreliozu jsem byl v minulosti nejméně před 6 lety. Na internetu jsem si nalezl tyto příznaky chronické boreliózy, z nichž se u mne vyskytují jen příznaky označené hvězdičkou: -* bolestmi kloubů, *často stěhovavými, -* bolestmi svalů, -* zvýšenou únavou, -bušením srdce, kolísáním tlaku, -závratěmi, *potížemi s pamětí, úzkostí a/nebo depresemi, -*pálením kůže, brněním v končetinách -ztuhlou šíjí, bolestí hlavy, tlakem v hlavě, -*poruchami hybnosti, *problémy s páteří, -*poruchami zraku, záněty, *rozmazaným viděním, zákalky ve sklivci, -zvýšenou, nebo naopak sníženou tělesnou teplotou (nad 37°C nebo pod 36°C), -špatnou funkcí štítné žlázy, -příznaky napodobujícími roztroušenou sklerózu. Z tohoto ledna mám k dispozici krevní rozbor krve, ale já mu nerozumím, sloužil pro onkologii. Na LB jsem v této době nebyl vyšetřován. Nevím na koho respektive obor se mám obrátit? Zdá se, že se příliš pozoruji. S pozdravem Ing. Antonín H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Testy na boreliosu určitě na onkologii neprovádějí.Ze subjektivních širokých příznaků nelze udělat závěr boreliosy, je nutno navštívit praktického lékaře a zárověn znovu zkontrolovat nález ze scintigrafie - je důležité, že se vyloučily metastas,y ale nález by měl obsahovati posouzení Vašeho skeletu stran degenerativních změn . Ty by měly ukázat na stav Vašich kloubů a především páteře . Poté doplnit rtg snímky postižené oblasti, Dle toho jak uvádíte příznaky se bude jednat o potíže spojené s degerativním postžení bederní páteře a měl byste pak začít u neurolgoa či RHB lékaře .

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: