Protilátky listerie těhotenství

Dobry den, jsem v 21. tydnu tehotenstvi, pred cca mesicem mi brali krev kvuli nejakym vysetrenim a dnes mi lekarka oznamila, ze v krvi mam protilatky na listerii, a to velke mnozstvi (titer kolem 1200). Nevim vsak, zda jde o IgM nebo IgG. Nicmene, i kdyz vim, ze neposkytuji dostatek informaci }a zitra mi berou krev znovu), tak se chci zeptat: Jaka je pravdepodobnost, ze infekce probiha zrovna ted? Pripadne kdy mohla probehnout? Jestli probiha ted, nebo v nedavne minulosti, jak je mozne zjistit, zda je nakazen plod? Jak je mozne lecit plod? Neni pozde, kdyz se dozvim vysledky dalsich testu az za 2-3 tydny (Realisticky odhad lekarky) diky

Odpověď odborníka:

Milá Vlaďko, těhotné ženy jsou k onemocnění bakterií Listeria monocytogenes vnímavější. K nákaze většinou dochází po požití rizikových potravin - nepasterizované mléčné výrobky, zrající sýry, nemytá zelenina, nedostatečně tepelně zpracované pokrmy a pod. Inkubační doba listeriosy je celkem dlouhá - 7-30 dnů a prodělání listeriozy nezanechává doživotní imunitu.
U těhotné může být průběh maskován těhotenskými příznaky jako jsou nevolnosti, zvracení, průjem, bolesti hlavy a únava. Může se projevit jako chřipkové onemocnění s horečkou, nebo jako zánět močových cest. V těhotenství se ale komplikovanější formy listeriosy vyskytují v menším procentu. V těhotenství je největším rizikem přenos infekce na plod s následným rizikem potratu, předčasného porodu nebo úmrtí plodu, nebo riziko přenosu infekce na miminko v průběhu porodu. V případě podezření na listeriosu je možné udělat krevní testy (kultivace, nebo serologie), které infekci prokážou, a které u vás už dělají. Léčí se podáváním antibiotik, nejlépe dvoukombinace - betalaktamová antibiotika s aminoglykosidem. Léčba trvá min 14 dní a většinou je vhodná hospitalizace s monitorací těhotné a miminka. Prevencí je nekonzumovat rizikové potraviny + maso dobře tepelně upravovat, zeleninu omýt, neskladovat potraviny dlouho v lednici (listerie se množí i při teplotě 4°C) a opakovaně pokrmy neohřívat.
Vše závisí na tom, zda jsou to protilátky aktivní (IgM), nebo protilátky, které ukazují na to, že jste už listeriosu někdy prodělala (IgG). Vyčkejte na výsledky testů a nebojte se ani o sebe ani o miminko. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: