Protilátky proti herpetickým virům

Obracím se s dotazem... Je mi 31 a již rok se léčím na neurologii s bolestí hrudní páteře kolem pravé lopatky. Potíže začaly po lehce vyhřezlé ploténce vlevo, velmi plíživě. Ploténka se rychle přeléčila ale hrudní páteř se stále horší. Během roku jsem podstoupila 3 série Rhb, byl mi ďelán Rtg hrudniku, Mri bederni páteře, Mri hrudní páteře, scintigrafie celého skeletu odkud mne poslali na mamograf prsou s nejasným nálezem, který se naštěstí nepotvrdil, dále pak lumbální punkce jako poslední. Vše bez nálezu. Moje potíže se pomalu stupňují, počáteční bolest se proměnila v brnění a mravenčení (pouze kolem lopatky, kde bolest zacina a rozleva se do okoli, je tedy lokalni), současně od počátku potíží cítím, jak mi v místě probiji jakoby nerv, ostra bolest, nekdy krec. Dostala jsem několikrát injekce s mezocainem, byly dělány testy na boreliózu, detailní testy na revmatické onemocnění, záněty a infekce a vše rovněž negativní. Při LP se pouze zjistily 3 protilatky na herpetické infekce: HSV 1/2 IgG Elisa 4400 pozitivni, VZV IgG Elisa 7800 pozitivní a HHV6 IgG IF pozitivní ++. Mohu se zeptat, co to přesně znamená? Prodělala jsem tedy pásový opar jak se můj lěkař domnívá, ale aniž bych to věděla? Současně mi řekl, že nyní nelze určit a přisuzovat mé potíže tomuto, je to tedy velmi matoucí. Aktualne beru lek Gabagammu, lekar se domniva ze mohu mit poskozeny nerv, ale leky nezabiraji. Brneni a mravenceni se posuva smerem do beder a ty uz take boli. Take mne zajima, jestli by se mohlo jednat o ALS? Prosim, poradte mi o co se muze jednat a na koho se obratit, jelikoz uz jsem zoufala. Dekuji za jakoukoli odpoved

Odpověď odborníka:

Jano, ve Vašich výsledcích je vidět, že se jedná o staré protilátky, tedy že se s danými infekcemi tělo někdy setkalo a imunitní systém na to zareagoval, což je zcela v pořádku. Nejde se na jejich základě dopátrat, kdy k dané infekci došlo. Navíc u herpes zoster (pásového oparu) se jedná o reaktivaci VZV viru (tedy reaktivace viru neštovic při oslabené imunitě), tedy nemusela jste jej vůbec prodělat. Nicméně podle výsledků z Vašich vyšetření, Vaše obtíže s brněním a mravenčením budou nepochybně souviset s vyhřezlou ploténkou. Léky na posílení nervů užívejte nadále, jedná se spíše o podpůrnou terapii. Ale v kombinaci s rehabilitací by měla být užívána. Hezký den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: