Psc a klystyr

Dobry den, Manzel ma jiz 10 let diagnostikovanu PSC. Hlavnim a nesnesitelnym příznakem je svedeni tela. Vsimla jsem si, ze se mu na cca 2m ulevilo po kolonoskopii, ktere predchazi vycisteni zazivaciho traktu. Muze to souviset? Mohly by ulevit napr. klystyry? Nemuze si klystyrem ublizit? S PSC take souvisi zanet strev, ktery je v soucasne dobe v remisi. Dekuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Svědění kůže u primární sklerozující cholangioitidy je způsobeno právě zvýšenou hladinou bilirubinu. Ta úleva po přípravě ke kolonoskopii může souviset jednak s jeho jistou eliminací tímto opatřením, ale taky se určitě změnila mikroflóra tlustého střeva, to zase souvisí s produkcí nejrůznějších chemických sloučenin v průběhu trávení, které musí zpracovávat játra. A pokud se uleví játrům, zmírní se i svědění. Opatrně prováděným klystýrem si jistě neublíží, ale případný pozitivní efekt si musíte nejdříve vyzkoušet.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Abstinenční příznaky při odvykání kouření
Články: Abstinenční příznaky při odvykání kouření
Kouřením se zvyšuje počet...
Správná výživa pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou
Fibromyalgie (2. díl)
Články: Fibromyalgie (2. díl)
Fibromyalgie je častější u...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: