Psychická porucha

Dobrý den, zajímalo by mě, jakým způsobem lze poznat psychickou poruchu nebo nemoc? Můj přítel se kterým žiji již asi pět let se chová dost zvláštně, každý sebemenší stres ho natolik vykolejí, že nezvládá ovládat svůj vztek. Když ho něco naštve, (a to je skoro vždy a všechno ) tak uteče z domu, vždy tak na tři dny, neřekne kam jde, nebere mě telefon, když už mě ho po hodně hodinách nebo i až druhý den vezme, tak mluví nesmysly a je jasné že byl v hospodě, něco mě odsekne když mě zajímá kde je nebo kdy se vrátí, tak položí telefon a začne mi psát sprosté sms, dost často mě v nich uráží a dost často nedávají ani žádný smysl. Starší pětiletý syn se mě pořád ptá kde je tatínek a kdy se vrátí, na což já mu neumím odpovědět. Když se po několika dnech kdy nevím vůbec kde byl ozve, tak se omlouvá a chce se vrátit zpátky, slibuje že už to nikdy neudělá. Vydrží mu to vždy jen tak týden a maximálně čtrnáct dní a je to tady na novo. Když mu řeknu že není normální jak se chová a že by se měl jít s těmi svými stavy léčit a objednat se na psychiatrii, tak to i uzná, slíbí mi to, a nic víc už s tím nedělá. Stejně ale pořád nevím, jestli by na něm mohl doktor vůbec něco poznat i kdyby tam zašel, když zrovna bude v normálním stavu. Je možné psychickou poruchu poznat i když se v danou chvíli kdy by byl u lékaře, chová zrovna normálně? Děkuji předem za odpověď, Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý večer Martino, z toho, co píšete o Vašem přítelovi mi připomíná scénář týraných žen, i když je muž přímo třeba nenapadá fyzicky, týrá jí psychicky. Soužití s alkoholikem je jedno z nejhorších, které člověk může prožívat. Alkoholice jsou lidé, kteří naslibují hory doly, že už pít nikdy nebudou, ale jsou to jen plané sliby, vždycky si důvod proč navštívit restauraci navštívit a neudržet své touhy na uzdě. Záleží na tom jak moc ho milujete, také máte společného syna, zda byste syna sama uživila, zda máte kam jít. Pokud od něho odejdete i se synem a necháte ho svému osudu, mohla by se Vaše situace vyřešit, pokud nejste ve finanční pasti, zkuste se nad tím zamyslet jeslti by to bylo možné řešení. Allkkoholici si máloky připouští, že mají problém s udržením svého pití na uzdě a když už jdou k psychiatrovi, tak tam nepůjdou s 3 promilemi a budou se trávit, že je všechno v pořádku a nic se neděje, jen si občas dá skleničku s kamarády. Alkoholikům se nedá věřit a Vy sama ho vyléčit nemůžete. Synovi také neprospěje, že u něho tatínek není, děti velice dobře poznávají, že je něco v nepořádku a důsledky si mohou ponechat po celý život tzv. dětská traumata, která je potom straší někdy až po celý život. Ale zase na druhou stranu, podle studií, je lepší být z rozpadlé rodiny nežli v ní žít. Děkuji za Váš dotaz, držím palce a přeji příjemný večer.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: