#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Psychické a další různorodé obtíže

Psychiatrie Patrik 21.3.2020

Dobry den,

pred casem jsem jiz svuj dotaz na vas web daval, nicmene jsem se rozhodl, ze zajdu jeste do vetsich detailu, abych dostal relevantni odpoved.

Je mi 25 let, ziji v zahranici, konkretne ve Velke Britanii, kde jsem uspesne absolvoval bakalarske i magisterske studium a zalozil svoji firmu, ktera je tak trochu paradoxne zamerena na well-being a osobni rozvoj. Mozna moje problemy jsou jen soucasti cesty, kterou chci jit - pomahat lidem byt lepsimi. Nicmene jsem dosel do stadia, kdy ja sam potrebuji pomoc. Trpim fyzickymi i psychickymi symptomy, o kterech se rozepisi pozdeji v tomto textu.

Jako dite jsem prosel ruznymi stresovymi udalostmi. Nektere z nich si vybavuji do detailu, nektere mene. Kdyz mi byly dva roky, tak moje matka, ktera v te dobe mela 19 let, se rozhodla, ze se odstehuje za praci do 300km vzdaleneho mesta a nechala me babicce. Vratila se pro me po trech letech a z vypraveni a svych mlhavych vzpominek vim, ze jsem dost tezce nesl odlouceni od babicky. Kdyz jsem zacal chodit do skolky a do skoly, deti se mi smaly kvuli odstatym usim. To me provazelo celou zakladni skolou, kde jsem byl spoluzaky sikanovan a nekolikrat jsem odesel ze skoly s placem. Nicmene se to nijak neresilo. Od svych 5 do 15 let jsem hral hokej, v kolektivu jsem byl celkem oblibeny, ale nakonec jsem skoncil s hokejem proto, ze jsem se opet stal obeti sikany kvuli odstatym usim jednim "vlivnym" spoluhracem, ktery byl oblibeny mezi ostatnimi.

Jelikoz rodice byli mladi a oba pracovali v gastronomii, kde delali hlavne nocni smeny, byl jsem ve veku od 6 do 13 let hodne casto sam doma a nekolikrat za noc se budil se strachem, ze se jim neco stalo. Obvolaval jsem babicky, kamarady a utikal k sousedum se strachem, ze se bojim byt sam doma a bojim se o rodice. Situace byla podobna i po narozeni me mladsi sestry, o kterou jsem se jako 12lety chlapec pres noc staral. Dost casto jsem jezdil za babickou, ktera ale zacala mit problemy s alkoholem a pokazde, kdyz se opila, tak mi nadavala. Druhy den si to nepamatovala.

Dalsi stresovou udalosti pro me byl rozvod rodicu, kdyz mi bylo 14 let. Ackoliv jsem byl rad, ze to obdobi nekonecnych hadek skoncilo, byl jsem z toho strasne spatny. Muj otec se navic odstehoval do Nemecka, tudiz nas kontakt byl minimalni. Matka si nasla pritele, ktereho jsem mel sice rad, ale byl strasne negativni. Doted si pamatuji, jak jsem jim jednou cestou v aute vypravel, ze jednou budu studovat v zahranici a postavim jim dum za miliony, ktere vydelam ze sve firmy. Oba se mi vysmali s tim, ze budu rad, kdyz si najdu normalni praci. Jeji pritel se nastehoval k nam a doma se zacalo jidlo v lednici delit - byly jen urcite potraviny, ktere jsem si mohl z lednice vzit. Dalsi rana prisla v momente, kdy mi matka rekla, ze muj biologicky otec je nekdo jiny. Kdyz jsem se dostal na gympl, vsichni v rodine pochybovali, jestli to zvladnu - a to i presto, ze jsem nemel zle znamky na zakladni skole. Vsechny zminene situace ve me postupne vyvolaly pocity sebelitosti, nedostatecneho sebevedomi a sebelasky a vybudoval jsem si trosicku odstup k ostatnim. Zacal jsem mit strach z pouheho vypraveni pred ostatnimi lidmi. V 15 letech jsem mel svoji prvni migrenu s aurou pri cteni nabidky jidel v restauraci. Opet se to nijak neresilo. Migreny jsem mel pote nepravidelne zhruba 1-2 rocne. Spis ale opravdu vyjimecne.

Na gymplu jsem prozival lepsi obdobi. Byli jsme super kolektiv, nemel jsem zadne vyraznejsi problemy. Az potom ve tretim rocniku jsem se zamiloval do sve spoluzacky, ktera byla mou nejlepsi kamaradkou. Nikdy jsem ji to ale nerekl. Zacala chodit se spoluzakem a ja se zacal vyhybat veskerym tridnim akcim (rozlucka, tridni seslosti), abych to nemusel sledovat. Divka, se kterou jsem ve ctvrtek rocniku zacal chodit, o mne po prvnim sexu zacala verejne prohlasovat, ze mam male prirozeni. To byl dalsi zasah do meho uz tak posramoceneho sebevedomi.

Na konci ctvrteho rocniku jsem se rozhodl pro studium na vysoke skole v Anglii, kam jsem se po rade testu a zkousek dostal. Opet jsem byl ale zrazovan nejblizsimi cleny rodiny, ze to asi neni vhodny krok z hlediska kombinace studia a prace - jednoduse neverili, ze se to dat zvladnout.

Prvni mesice v nove zemi a na univerzite byly opravdu hodne stresujici. Nova rec, nove prostredi, nedostatek sebevedomi, jazykova bariera, neschopnost sehnat si praci. Vsechno se to postupne ustalilo. Nicmene cele tri roky na bakalari jsem pracoval v kateringove agenture, kde jsem delal klidne 50 hodin tydne (vicemene pres noc do rannich hodin), mel velmi napravidelny spankovy rezim a celkovy nedostatek spanku. Nekolikrat jsem sel do skoly primo z celonocni smeny. Vsechny zkousky jsem delal opravdu po velkym stresovym vypetim. Nemel jsem cas na zadne konicky, mym nejvetsim konickem v te dobe byly party s dalsimi studenty. Stravoval jsem se velice nepravidelne a ne uplne zdrave. Diky neschopnosti vyjadrit sve vlastni pocity tak, jak bych si predstavoval, se u me prohloubily potize s vyjadrovanim, kdy jsem se bal a bojim vyjadrovat cokoliv i v cestine. Stale si prochazim stavy, ze si kazdou vetu pripravuji dopredu v hlave, nekdy se zakoktam, mam problemy s interpretaci a vyslovnosti, zapominam slova a proste se bojim mluvit. Kdyz mam s nekym rozhovor, nedokazu se soustredit na to, co rika a po jeho ukonceni si zpetne prehravam kazde slovo a vycitam si, ze jsem to mohl rict lip. Tim se take prohloubila socialni izolace.

Babicka zemrela v lete po bakalari na rakovinu. Byl to pro me sok a nesl jsem to velmi zle, protoze ona byla jedinym clovekem, tedy vcetne me pritelkyne, ktera ve me naplno verila a podporovala me, ackoliv mela jiz zminene problemy s alkoholem.
Prihlasil jsem se hned pote na magistra na stejne univerzite v Anglii, kam jsem dostal stipendium. Zacal jsem take pracovat pro skolu v projektove kancelari, chodit do fitka, s pritelkyni jsme meli vyborny vztah, darilo se nam financne. Citil jsem se super. Vsechno se zmenilo v obdobi me dizertacni praci, kdyz jsme povazovali za dobrou prilezitost investici do akcii cestovni kancelar Thomas Cook. Investovali jsme skoro £6000 (asi 180,000kc), vlastne vsechny nase usetrene penize. Ta cestovka o pul roku pozdeji zkrachovala. U me se jiz v te dobe projevily vyrazne zmeny nalad, nespavost a zlost. Avsak zadne fyzicke symptomy. Do toho jsme psali dizertacni praci, coz znamenalo opet nepravidelny a nezdravy stravovaci rezim, stres, nekolika mesicni sezeni na zidli bez pohybu. Po odevzdani dizertacni prace, ktera dopadla nad ocekavani dobre, jsem mel ale pocit, ze muj zivot nikam nesmeruje. Zacaly me prepadavat depresivni nalady, nekolik dni jsem probrecel, mel jsem nestala rozhodnuti - nekdy jsem chtel zpet do Ceska, nekdy zase byl strasne motivovany zacit s businessem v Anglii, ktery jsem chtel rozbehnout uz par let predtim. Do toho financni problemy diky zminene investici, hadky s pritelkyni a jeji ulet na diskotece, kdy se polibila s mym kamaradem. To pro mne byla dalsi vyznamna rana, ackoliv si uvedomuji, ze to bylo hlavne diky memu nestabilnimu chovani a nalade.

Usmirili jsme se a zacali pracovat na nasem business napadu. To obdobi bylo ale velmi turbulentni, muj pristup ke vsemu byl velice "vyhroceny", kdyz jsem si vycital kazdych 5 minut odpocinku s tim, ze ja prece musim makat a relax je zakazane slovo. To stejne jsem vycital i moji pritelkyni. Do toho jsme delali praci, ktera nas ani jednoho nebavila. Nechteli jsme si hledat zadnou "seriozni" praci, protoze jsme se chteli venovat rozvoji nasi firmy. V tom obdobi jsem opet prestal sportovat, vetsinou dne jsem stravil za pocitacem, mel jsem dalsi sedave zamestnani, takze minimalni pohyb. Strava asi taky nebyla uplne z nejzdravejsich.

Moje fyzicke problemy zacaly v rijnu minuleho roku, ackoliv ty koreny sahaji do detstvi a vsech stresujicich udalosti, ktere jsem popsal. Jako velmi sporadicky uzivatel marihuany jsem se jednoho dne rozhodl, ze si s kamarady dame "brcko" na uvolneni po hektickem tydnu. Celkovy stav byl fajn, druhy den jsem se ale probudil se zvlastnim pocitem mlhy (mel jsem i panickou ataku), lepe receno citim, jako bych svuj zivot sledoval za oknem a muj zivot se stal trochu robotim zivotem - vsechno mi pripadne nerealne, citim se absolutne vycerpany a nejsem to ja. Tento stav, jak jsem se dozvedel z internetu, se nazyva deperzonalizace. Docetl jsem se, ze to muze byt vyvrcholenim chronickeho stresu a drogy casto byvaji spoustecem. Mam ho jiz nekolik mesicu, ale mam pocit, ze se to zhorsuje, hlavne ho "podporuji" i dalsi fyzicke symptomy, ktere mam.

Ackoliv se uz 4 mesice se snazim zit aktivne, sportuji, jim zdrave a vyvazene, v listopadu jsem prestal kourit, otozuji se, medituji, delam dychaci cviceni, tak stejne se kazdy den budim s pocitem vycerpanosti a strachu, ze jsem vazne nemocny a predevsim se obavam roztrousene sklerozy. Fyzicke symptomy, ktere mam, jsou velice nepravidelne a meni se:

- migreny (nepravidelne, 3x za poslednich 8 mesicu)
- zasekavani potravy a pocit telesa v krku (prvni 4 tydny)
- silne bolesti hlavy (prvni 3 tydny, pote odeznely a zase prisly)
- bolesti v oblasti obou spanku (neustale)
- vystreleni "elektrickeho proudu" do leve ruky, kdyz mam loket opreny o stul (nepravidelne)
- vystreleni "elektrickeho proudu" do leve nohy (kdyz jsem mel narazene koleno)
- mravenceni rukou a nohou (nepravidelne)
- tik ocnich vicek (neustale poslednich 6 tydnu)
- bolest oci pri pohledu do stran (posledni mesic)
- problemy se zuby (posledni dva mesice, bolest zubu a odlomeni dvou zdravych zubu)
- bolesti na hrudi a v oblasti srdce (nepravidelne, nekdy velmi intenzivni)
- motani hlavy (posledni mesic a pul)
- chvilkovy pocit slabosti nohou a "podlomeni" v kolenech (3x za poslednich 5 mesicu)
- velka az neprekonatelna unava (neustale)
- brneni, mravenceni az neprijemne paleni tela bez duvodu (3x za poslednich 2 mesice)
- zacpa (travala pouze tyden)
- nadmerna plynatost a zapach (trva 2 roky)
- deperzonalizace (neustale)
- bolest zad v krizi (poslednich 5 mesicu)
- napeti celeho tela (od rijna, neustale)
- bolest za krkem (posledni 3 mesice)
- snizene libido (obcas)
- zvysena chut k jidlu (neustale)
- zatnute zuby (neustale)

Kognitivni:
- zhorsena schopnost psat zpravy - chybejici pismena, chyby, vety nedavaji smysl (posledni 3 mesice je to intenzivni)
- zhorsena pamet (poslednich 5 mesicu)
- zhorsena schopnost artikulovat, zadrhavani (posledni rok)
- hledani beznych slov (posledni rok)
- neschopnost interpretovat myslenky - rec nedavala smysl (parkrat za posledni rok)

Psychicke:
- strach z vazne nemoci (od rijna 2019)
- zmeny nalad (neustale)
- strach z lidi a neakceptovani meho nazoru (neustale)
- strach z projeveni nazoru (neustale)
- strach vystupovat pred lidmi (neustale)
- pocit, ze musim neustale pracovat
- pocit tlaku
- otupeni emoci (neustale)

Uz nekolikrat jsem v Anglii navstivil lekare, ale vzdy mi rekl, ze pricinou je pouze "anxiety". Vsechny krevni testy byly v poradku, az na jatra, kde mam abnormalni bilirubin - byl mi diagnostikovan Gilbertuv syndrom. Stitna zlaza take v poradku. Jeste cekame na vysledek magneticke rezonance hlavy, kterou jsem si musel doslova vydobit, protoze mam strach z roztrousene sklerozy. Myslite si, ze by to mohla byt roztrousene skleroza? Desi me to uz peknych par mesicu, moje myslenky se soustredi prakticky jen na to a mam z toho strasny strach. Co jsem si nastudoval, tak ty priznaky odpovidaji.

Muze se take jednat o doktorem stanovenou diagnozu te uzkosti, ktera je podporena deperzonalizaci a pocitem jako v akvarku a vyvolava tyto fyzicke symptomy?

Byly mi predepsany antidepresiva (Citalopram, 10mg prvni tyden, pote 20mg denne), ktere jsem zacal brat v pondeli tento tyden. Cekam take na kognitivne behavioralne terapii, ale mam mam opravdu vazne obavy z roztrousene sklerozy.

Predem dekuji za odpoved a omlouvam se za tak obsahly pribeh.

Patrik

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Centrum zdravotních služeb Bechyně

Dobrý den,

četla jsem jak Váš předchozí příspěvěk z února, tak nynější. Obavy z r...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Různorodé obtíže
Dobrý den, pátým měsícem mého přítele trápí problémy...
Psychické potíže
Dobrý den, v roce 2008 jsem dostal úzkostné záchvaty...
Psychické problémy v rodině
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Mám...
Psychické potíže - deprese
Dobrý den, Posledního půl roku se mé dny a týdny dělí...
Různorodé obtíže, vyrážka na penisu
Dobrý deň, všetko začalo v auguste keď som mal náhodný...
Psychické potíže po úmrtí v rodině
Dobry den.. pritel dostal v praci zadanku k lekari....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Psychická porucha nebo homosexualita?

Dobrý den, je mi 25 let a mam přítelkyni. Asi před 3 týdny když jsme leželi...

Psychická porucha?

Dobrý den, mám 23 let, studuji dálkově VŠ, hned po škole jsem dostal skvělou...

Psychická porucha?

Dobrý deň, mam 16 rokov a mam strašne otravný problém. Neustále si opakujem...

Psychická porucha? Spojená s moč. měchýřem

Dobrý den. Zhruba před měsícem jsem začal pozorovat že se semnou něco děje....

Psychická únava

Dobrý den, je mi 30 a už několik let mě trápí celodenní únava. Neustále zívám,...

Psychická únava

Dobrý den, je mi 30 a už několik let mě trápí celodenní únava. Neustále zívám,...

Psychická únava

Dobrý den, jsem matka samoživitelka, přítel nás opustil již v těhotenství, syna...

Psychická únava,poruchy spánku

Poslední dobou mám problémy se spánkem. Též mě bolí v hlavě a cítím se neustále...

Psychická zátěž

Dobrý den, mám složitější dotaz. Bude mi 19 a povedl jsem se omylem skrz hormonální...

Psychické a další obtíže

Před dvěma měsíci jsem začala pociťovat třesoucí nohy a ruce, slabost, únavu,...

Psychické ataky

Dobrý den, chci se zeptat, jeli mozné, ze po konzumaci alkoholu vyvolání psychického...

Psychické i fyzické potíže

Dobrý den, chci se vás zeptat na názor. Posledních pár týdnů se stupňováním...

Psychické obtíže

Dobrý den, poslední dobou mě velmi znepokojuje psychický stav mé matky. Vždycky...

Psychické obtíže

Dobrý den, můj dotaz se týká spíše mé psychiky. Vše začalo v roce 2011, kdy...

Psychické obtíže

Zdravim, pred dvema mesici jsem ukoncila trilety vztah, nijak stastny nebyl....

Psychické obtíže

dobrý den, vím, že od dětství-asi9let trpím depresí, která nebyla poznaná a...

Psychické obtíže

Dobrý den, než si vyhledám odbornou pomoc, chci se zeptat tady.V minulosti jsem...

Psychické obtíže

Dobry den, 2,5 roku jsem mela neustale vnitrni napeti a neklid sotva jsem rano...

Psychické obtíže

Dobry den jmenuji se jana lecim se s depresemi.Ale chdela bych se zeptat ve...

Psychické obtíže

Dobrý den, problémy, deprese, zvýšená potřeba spánku, nezájem, apatie, sníženě...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#