Psychický stav

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu/pomoc, zvláštní, přibližně před 4 měsíci jsem se díval dalekohledem z okna (skrz okno), a z ničeho nic jsem měl pocit že se mi trochu zhoršil zrak, jako by se snížil počet snímků zraku (dnes už je to pryč) za poslední měsíc se mi o něco zhoršil zrak (možná je to jen pocit/sugesce), jako by vyžadoval přesnější zaostřování, ale čím více se soustředím na svoji ostrost zraku (u nějakého předmětu, ale i přes to je můj zrak ostrý i na větší zdálenost), tím více se u mě zvětšuje takový divný pocit, je to pocit jako bych chvíli nedokázal prožívat žadnou emoci a tak trochu i jiného vnímání okolí, kdy si uvědomuji, že to nenístejné jako dříve, tenhle stav mi přidal na sebevědomí a z části odboural i můj dřívější strach z komunikace s neznámými lidmi, mám strach jestli se nejedná o alzhimerovu chorobu či nějakou demenci. Zcela jistě je můj stav ovlivněn mojí četbou psychologických knih, které jsem rád četl ve volném čase (např. vyšší škola hypnózy, řeč těla,..), často jsem na nimi trávil hodinami, řekl bych: složitých úvah a představ, nebo přílišným prožíváním emocí u hudby... (obzvláště jsem si oblíbil melancholickou). Dále se bojím jestli můj stav není ovlivněn mojí lipomatózou, která se u mě začala vyskytovat teprve před 4 roky, aby se nejednalo o lipom v hlavě, ale nemůže to být ovlivněno astmatem či zvýšeným cholesterolem?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popsané pocity snížení emocí nejspíš souvisí s načerpanými informacemi z knih týkajících se psychologie a příbuzných nauk. Stačí se více sledovat, více se zaměřit na své nitro, a takové pocity se mohou dostavit. Důležité je, zda nemáte problém s komunikací s okolním světem, zda se o sebe dokážete postarat. S lipomatózou a vyšším cholesterolem by tyto stavy souviset neměl,y určitě ne přímo. Nicméně, pokud by Vás tyto stavy obtěžovaly nebo pokud byste viděl (nebo Vaše okolí), že se horší nebo Vás nějak znevýhodňují, je vhodné v takovém případě informovat o nich Vašeho lékaře (praktika nebo internistu). Alzhaimerova choroba se takto neprojevuje a ve Vašem věku se také zpravidla neobjevuje, stejně tak různé demence. Co se týká zaostřování zraku, není od věci vyhledat očního lékaře a zrak si nechat zkontrolovat. Jedině oční lékař Vám objektivně zjistí, zda máte nebo nemáte problém se zaostřováním na blízko i do dálky.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: